Beyler selam, başımdan geçen bir olayı anlatıp sizden hem teknik hem de hukuki bir konuda akıl alacağım. Benim 2014 model 142.000 kmde Opel Astra J kasa bir aracım var. Geçen hafta bizim buradaki sanayiye yolum düştü. Sol ön camı indirirken düğmeye basıyorum tık tık ses geliyor ama cam milim kıpırdamıyordu. Elektrikçi usta kapı döşemesini söktü, döşeme klipsleri zaten yalama olmuş onları değiştirdi. Sonra cam kaldırma motoru soketinde oksitlenme olduğunu fark etti. Sigorta kutusundan gelen hattı kontrol etti, orada da temassızlık varmış, temizleyip halletti şükür. Ama asıl olay arkadaki cam rezistans hattında bitti. Arka cam buğu çözücü çalışmıyordu, usta buna daha önce kalitesiz film çekmişler, sökerken rezistansın bakır yollarını koparmışlar dedi.
Şimdi bu yaz sıcağında arabanın içi resmen fırın gibi oluyor, klima bile fayda etmiyor. Ben de arabaya komple kaliteli bir cam filmi yaptırmak istiyorum ama kafam çok karışık. Hem usta arka cama tekrar film çekerken veya eskisini temizlerken çok dikkatli olmak lazım, rezistans tellerini tamamen öldürürsün diye uyardı hem de malum trafik polislerinin bu aralar cam filmine karşı çok sıkı denetim yaptığını duyup duruyorum. İnternette bir sürü bilgi kirliliği var; kimi TÜVTürkten hafif kusurla geçiyor sıkıntı yok diyor, kimi polis çevirmede doğrudan ceza yazıp filmi söktürüyor diyor. Tam olarak güncel durumu öğrenmek istiyorum: Cam filmi yasak mı cezası ne kadar?
Arka camdaki o hassas rezistans tellerine zarar vermeden film uygulamasını nasıl yaptırabiliriz, sanayide bu işin piri bir usta var mıdır? Bir de bu işin cezai boyutu tam olarak nedir, ön cam hariç yanlara hafif tonlu filmlere de ceza yazılıyor mu? Ceza puanı ehliyete işliyor mu? Daha önce bu yüzden ceza yiyen veya muayeneden kalan oldu mu, tecrübeli arkadaşlar bir aydınlatırsa çok sevinirim.