Dün akşam E-5te bizim 2014 model Golf 7 (1.6 TDI, 165 binde) ile eve dönerken sağ arkadan küt küt diye ses gelmeye başladı. Çok geçmeden ekranda lastik basınç uyarısı yandı. Sağa çektim, baktım lastiğe kocaman bir vida girmiş ve tamamen inmiş. Bagajı boşaltıp krikoyu vurduk, bizim ince tip (mini yer tasarruflu) stepneyi çıkardım. Lastiği taktım takmasına ama gözüme acayip inik göründü, muhtemelen yıllardır bagajda dura dura havası inmiş. En yakın akaryakıt istasyonuna kadar yavaş yavaş gittim, hava saatini bağladım fakat kafam çok karıştı. Bu ince tip stepne lastik hava basıncı kaç olmalı aceleyle cepten bakayım dedim, forumlarda herkes farklı bir şey yazmış. Kimi normal lastik gibi 32 PSI bas geç diyor, kimi bu küçük lastiklerin basıncı yüksek olur 60 PSI basılması lazım diyor. Lastik yanağındaki yazılar da yılların kiriyle aşınmış, tam okunmuyor.
İşin daha can sıkıcı kısmı, stepneyi takıp yola devam ettikten yaklaşık 3-4 kilometre sonra kadranda sadece TPMS sensörü değil, ABS ve ESP arıza lambaları da peş peşe yandı. Geçen ay sanayide rot-balansçıya gittiğimde, sol ön teker poryasındaki ABS okuyucu sensör soketinde oksitlenme var demişlerdi, sprey sıkıp temizlemişlerdi. Acaba o soketteki oksitlenme mi yine nüksetti, yoksa stepnenin havası düşük olduğu için dönme turu farkından dolayı ABS beyni sapıttı da ondan mı bu arızayı verdi çözemedim. Sibop iğnesi falan mı kaçırıyor diye köpükle baktım, sibopta kaçak yok gibi duruyor ama basınç doğru olmadığı için sistem hata veriyor olabilir mi?
Şu an araba kapıda yatıyor, lastikçiye gidip yamayı yaptırmadan önce stepneye doğru havayı basıp şu arıza lambalarını kendi imkanlarımla söndürmek istiyorum. Aramızda ince stepne lastik hava basıncı kaç olmalı konusunda net bilgisi olan veya bu farklı ebat lastikten dolayı ABS/TPMS arıza lambası yakan var mı? Doğru basınç değerini basıp TPMS kalibrasyonu yapsam beyindeki hata kodunu silebilir miyim, yoksa illa cihazla obd üzerinden mi sıfırlamak gerekecek? Tecrübeli arkadaşlardan acil yardım bekliyorum.