Elimde 2014 model 1.6 Ti-VCT motorlu Ford Focus var, araç şu an 185.000 kmde. Son 3 aydır arabadan resmen soğudum, sanayiye abone oldum yemin ederim. Sabahları ilk çalıştırmada rölanti deli gibi dalgalanıyor, araba adeta stop edecekmiş gibi sarsılıyor. Gaz yememe problemi de cabası; gaza yükleniyorum devir saati yükseliyor ama araba bir türlü ivmelenmiyor. Kendi ustama götürdüm, bilgisayara bağladık ve MAP sensörü hatası verdi. Hemen orijinaliyle değiştirdik, biraz düzelir gibi oldu ama iki gün sonra motor arıza lambası tekrar yandı. Bu sefer de eksantrik konumlandırma valfi arızası fırlattı. Ustalar işin içinden çıkamadı, en son bunun motor beyni (ECU) tesisatında oksitlenme var, komple elektrik tesisatının ve sigorta kutusunun elden geçmesi lazım dediler. Dünyanın masrafını çıkardılar önüme.
Artık bu sanayi yollarını aşındırmaktan, usta nazı çekmekten gına geldi. Cebimde para kalmadı, her usta ayrı bir telden çalıyor ve her gidişimde bütçemi sıfırlıyorum. En sonunda pes ettim, arabayı bu kronik elektrik arızasıyla, masrafını fiyattan düşerek satılığa çıkaracağım. Alacak adam yaptırsın, benim ne sabrım ne de bütçem kaldı. Devrini hemen vermek istiyorum ancak yeni yıl zamlarıyla birlikte noter masrafları ne kadar oldu kestiremiyorum. Kafama takılan asıl soru şu; noter satış ücreti ne kadar 2026 yılında, bunu güncel ve net olarak bilen var mı? İnternette çok kirli bilgi var, harçlar ve vakıf payları ne kadar arttı çözemedim.
Eğer aranızda yakın zamanda araç devretmiş olan veya 2026 yılı güncel noter tarifelerine hakim birileri varsa durumun maliyetini yazabilir mi? Hem şu bahsettiğim oksitlenme ve beyin arızası hakkında tecrübesi olanlar fikir versin, hem de bu noter satış ücreti ne kadar 2026 soruma net bir cevap bulayım ki bütçemi ona göre ayarlayıp ilana koyayım. Şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim.