Bizim emektar 2014 model Opel Astra 1.4 Turbo Active paket araçla geçen hafta otobanda giderken birden ABS ve ESP arıza lambası aynı anda yandı. Araba zaten 142.000 kmye geldi, bugüne kadar hiç böyle bir şey yapmamıştı. Yüksek süratte gaza biraz yüklenince hafif bir sağa çekme ve arkadan kayma hissi oluyordu. Hemen bizim sanayideki İbrahim Usta’nın yanına çektim arabayı. Bilgisayara bağladık, sol tekerlek hız sensörü hatası verdi. Usta önce ABS sensörü kablolarına ve ESP beyni soketlerine baktı, acaba buralarda bir oksitlenme veya temassızlık mı var diye iyice kontrol etti. Sigorta kutusunu falan da açıp tek tek sigortaları kontrol etti ama elektriksel hiçbir sorun bulamadı. Hatayı sildi fakat yola çıkınca lamba yine yandı. Usta en son Oğlum senin bu lastikler taş gibi olmuş, yola tutunamıyor, araç mikro patinaja düşüp ABS sensörünü şaşırtıyor, beyni yanıltıyor dedi.
Üzerindeki lastikler arabayı ikinci el aldığımda üzerinde takılı olan Bridgestone marka lastikler. Diş derinliği fena durmuyor ama usta lastiklerin ömrünün çoktan bittiğini, hamurunun sertleştiğini söylüyor. Hatta geçen gün jant supap valfi kenarından hafif hava kaçırıyordu, onu yaptırırken lastikçi usta da bunlar artık beton gibi olmuş, acil değiştir demişti ama o an pek önemsememiştim. Şimdi mecburen 4 lastiği de sıfırlayacağım fakat kazıklanmamak için üzerindeki mevcut lastiklerin tam olarak kaç yıllık olduğunu kendim kontrol etmek istiyorum. İnternette araştırdım ama net bir görsel bulamadım; bu lastik üretim tarihi nerede yazar ve tam olarak hangi sayılara bakmam gerekiyor?
Lastiğin yanağına baktığımda bir sürü sayı, karmaşık kodlar ve yazılar görüyorum. DOT yazan bir yer var ama devamında kafa karıştırıcı harfler var, net bir yıl veya ay yazmıyor. Bu lastiklerin imal edildiği ayı ve yılı tam olarak hangi kabartmalı kısımdan anlayabiliriz? Bu konuda tecrübeli arkadaşlar nokta atışı bir tarif yaparsa çok sevinirim, ona göre gidip kazıklanmadan sıfır lastik siparişi vereceğim.