Beyler selam, başım 2012 model 215 bin kmdeki Ford Focus 1.6 TDCi aracımla dertte. Yaklaşık iki hafta önce otobanda rampa yukarı çıkarken hararet göstergesinin birden fırladığını fark ettim. Hemen sağa çekip kaputu açtım, genleşme kabı kaynıyordu ama radyatör fanı deli gibi dönmesine rağmen motor bir türlü soğumuyordu. Çekiciyle sanayiye çektik, usta ilk başta hararet müşürü arızalanmıştır ya da termostat valfi tıkanmıştır dedi. İkisini de orijinal parçalarla değiştik, hatta fan müşürünü de kontrol ettiler. Ancak aracı teslim alıp ertesi gün işe giderken yine aynı sorunu yaptı ve genleşme kabından dışarıya su attığını gördüm. İşin garibi, egzozdan beyaz duman atma ya da yağa su karıştırma gibi bariz belirtiler de yok.
Dün Ostimde başka bir ustaya gösterdim. Usta motoru inceledi, yedek su deposunun kapağını açıp gaza bastırdı ve kabarcıklar çıktığını gördü. Kompresör suya kaçıyor olabilir, emin olmak için silindir kapak contası yanık testi yapmamız lazım dedi. Bu test için özel bir kimyasal sıvı kullanıyorlarmış, sıvı mavi renkliyken egzoz gazı suya karışıyorsa sarıya dönüyormuş. İnternette araştırdığım kadarıyla bu karbondioksit kaçak testine silindir kapak contası yanık testi deniyor. Aranızda bu testi daha önce yaptıran var mı? Gerçekten kesin sonuç veriyor mu yoksa usta beni doğrudan motoru açmaya ikna etmek için mi bunu öneriyor?
Eğer bu test pozitif çıkarsa silindir kapağı taşlanacak, conta değişecek, belki de blokta çatlak çıkacak diye ödüm kopuyor. Arabanın çekişinde hiçbir düşüş yok, motor beyninde (ECU) kayıtlı herhangi bir hata kodu da görünmüyor. OBD cihazına bağladığımızda da her şey normal çıkıyor. Bu testin yanılma payı var mıdır? Yoksa direkt silindir kapağını söktürmeli miyim? Benzer bir durum yaşayan veya Ankarada bu testi layığıyla yapan, dürüst bir esnaf tanıyan varsa yönlendirirse çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.