Bizim emektar 2019 model 1.6 MultiJet Egea var, araba şu an 85.000 kmde. Geçen hafta ön sağ taraftan uğultu şeklinde rahatsız edici bir ses gelmeye başladı. Hızlandıkça ses artıyordu, sanki uçağın içindeymişiz gibi kabine rüzgar uğultusu doluyordu. Hemen bizim sanayideki emektar ustaya çektim arabayı. Lifte kaldırıp tekeri elimizle çevirince anladık, sağ ön porya bilyesi dağılmış. Sökmüşken usta uyardı, poryanın hemen arkasındaki ABS sensörü de aşırı oksitlenmiş ve neredeyse kopma noktasına gelmişti. Hazır girişmişken sensörü ve kronik ses yapan amortisör takozu parçalarını da yenileriyle değiştirdik, ön takımı sağlama aldık.
Ustayla bu tamirat işlerini yaparken gözüm bizim arabanın üstündeki o sıradan orijinal teneke jantlara takıldı. Arabanın mekanik aksamını bu kadar yenilemişken artık şu plastik jant kapaklarından kurtulup düzgün bir çelik jant takmanın zamanı geldi diye düşündüm. Ama kafam çok karışık. Ustaya sordum, Oğlum çok büyük jant takıp ön takımı, poryaları yine kucağına alma, çamurluk davlumbazı sürter, direksiyon kutusunu zorlarsın diye beni biraz korkuttu. Özellikle ET değeri (offset) yanlış olursa tekerleklerin çamurluk dışına çıkıp sürtme yapacağını, bunun da yürüyen aksama ve salıncaklara ciddi yük bindireceğini söyledi.
Ben hem arabanın konforu tamamen kaçmasın hem de yakışıklı bir duruşu olsun istiyorum. İnternette çok fazla replika jant seçeneği var ama kalitesiz alaşımların rot balans tutmama ve kırılma riski olduğunu biliyorum. Aranızda mutlaka bu arabada jant değişimi tecrübe eden vardır. Teknik olarak arabanın ön düzenini bozmayacak, ABS sensörü okuma aralıklarını etkilemeyecek lastik ölçüsüyle beraber fiat egea ya hangi jant gider sizce? 16 inç orijinal Lounge jantı mı bakmalıyım yoksa 17 inçlik opsiyonel modeller çamurluk davlumbazı içine sıkıntısız sığar mı? Kullananlar marka ve model belirterek tecrübelerini paylaşırsa çok sevinirim.