Geçen hafta bizim 2016 model 142.000 kmdeki Ford Focus 1.5 TDCi ile çevre yolunda giderken araba birden teklemeye başladı, göstergede motor arıza ışığı yandı. Canım sıkıldı tabii, hemen sağa çektim. Kaputu açtım ama gözle görünen bir şey yoktu. Daha önce de benzer bir tekleme yapmıştı, acaba kronik oksijen sensörü arızası mı yoksa krank mili sensörü mü gidici diye düşünürken arabayı sanayideki tanıdık ustaya göstermek için tekrar yola koyuldum. Yolda giderken araba bir ara gaz yemedi, sonra birden fırladı. Beyin sapıttı herhalde diye düşünürken o esnada yoldaki gezici radar aracını hiç fark etmemişim bile. Aradan 5 gün geçti, e-Devlete bir girdim 1500 TL hız sınırı ihlali cezası gözüküyor. İşin garibi sisteme giriyorum, radar cezası geldi ama foto yok itiraz ediyim mi diye kendi kendime sormaya başladım çünkü ne bir kanıt var ne de ceza tutanağında görsel eklemişler.
Sanayiye ulaştığımda ustaya durumu anlattım, bilgisayara bağladık arabayı. Meğer bizim ABS beyni üstündeki soketlerde temassızlık varmış ve motor bölmesindeki sigorta kutusu içindeki rölelerden biri oksitlendiği için araç anlık olarak saçmalamış. Ustaya yolda hız koridoruna girdiğimi, ceza yediğimi ama fotoğraftır, delildir sistemde hiçbir şey görünmediğini söyledim. Usta da Oğlum ceza makbuzunda kamera görüntüsü veya radar foto kaydı yoksa sulh ceza mahkemesine başvur, kanıtsız ceza olmaz, kesin iptal ettirirsin dedi. Ama internette forumlarda okuduğuma göre bazen fotoğrafları sisteme çok geç yüklüyorlarmış ya da hiç yüklemeden direkt adrese tebliğ kağıdı yolluyorlarmış. Kafam acayip karıştı.
Daha önce başına böyle fotoğrafsız ceza durumu gelen var mı aranızda? Yani fotoğraftır, kanıttır olmadan kesilen bu trafik cezaları sulh ceza hakimliğinden dönüyor mu, iptal davası açsak kazanır mıyız? Boşuna mahkeme kapılarında dilekçeyle, pulla uğraşmak da istemiyorum ama kanıtsız ceza kesilmesi de hiç adil gelmiyor. Sizce radar cezası geldi ama foto yok itiraz ediyim mi yoksa hiç uğraşmayıp erken ödeme indiriminden faydalanarak %25 eksik ödeyip konuyu kapatayım mı? Tecrübeli arkadaşlardan acil akıl bekliyorum, itiraz süresinin dolmasına çok az zaman kaldı.