Beyler selam, elimde 2012 model Ford Focus 1.6 TDCi Powershift var, araç şu an 218.000 kmde. Yaklaşık üç ay önce dur kalk trafikte araba birden silkelemeye, vitesleri karıştırmaya başladı. Ekranda şanzıman arızası uyarısını görünce hemen sanayiye çektim. Bizim buradaki usta şanzıman beyni soketlerinde oksitlenme var diyerek temizledi, geçici bir çözümle beni gönderdi. İki hafta sorunsuz bindim ama geçen hafta yokuş yukarı çıkarken araba birden boşa çıktı, motor bağırıyor ama araba gitmiyor. Sağa çekip kontağı kapatıp açınca düzeldi fakat dün otobanda yine aynı şeyi yaptı ve bu sefer vites geçişlerinde vuruntu da başladı.
Bugün başka bir şanzımancıya götürdüm; bilgisayara bağladı, basınç kontrol solenoid valf grubu değişecek, ayrıca şanzıman beyni de tamir görmeli yoksa yine yolda bırakır dedi. Sigorta kutusundan tesisata kadar her şeyi kontrol etmemiz lazım diyorlar. Dünyanın masrafını çıkardılar, revizyon masrafı neredeyse arabanın piyasa değerinin beşte biri ediyor. Powershiftin bu kronik çift kavrama ve elektronik dertlerinden artık gerçekten illallah ettim. Sanayide usta peşinde koşmaktan, acaba bugün yolda kalır mıyım, şanzıman ısınır mı stresiyle direksiyon sallamaktan yoruldum.
Bu arabayı bu haliyle revizyona sokup hemen ardından satmayı kafaya koydum. Yerine beni sanayi köşelerine düşürmeyecek, şanzımanı taş gibi sağlam, özellikle tork konvertörlü tam otomatik vitesli bir araç bakıyorum. Sizce sorunsuzluk ve uzun ömürlülük öncelikli olmak üzere, kronik arızası olmayan otomatik vites araba tavsiyesi 2026 yılı için ne olur? İkinci elde bütçeyi çok uçurmadan hangi markanın hangi modeline yönelmeliyim? Benzer şanzıman belalarından kurtulup rahata erenlerin tecrübelerine ve tavsiyelerine çok ihtiyacım var.