Beyler 2015 model Megane 3 1.5 dCi EDC Touch paket aracım var, şu an 142 bin kilometrede. Son birkaç haftadır canımı acayip sıkan, artık arabadan soğuma noktasına getiren bir Renault EDC şanzıman beyni arızası ile boğuşuyorum. Olay tam olarak şöyle başladı: Sabahları araba soğukken vites geçişlerinde, gidişinde en ufak bir sıkıntı yok, saat gibi tıkır tıkır çalışyor. Ancak ne zaman ki trafik sıkışsa, dur-kalk yapsam ve şanzıman biraz ısınsa, ekranda hemen Vites kutusunu kontrol ettirin ve Yokuş kalkış desteğini kontrol ettirin arıza lambası peş peşe yanıyor. Bu uyarı çıktığı an araba çift vitesleri (2, 4, 6) tamamen devre dışı bırakıyor ve sadece tekli viteslerde gitmeye çalışıyor, hatta bazen geri vitese bile geçmeyip boşa düşüyor. Kenara çekip stop ediyorum, sigorta kutusunun oradaki röleleri falan kontrol edip 5-10 dakika bekleyince geçici olarak düzeliyor ama yola çıktıktan 10 kilometre sonra aynı kabus tekrar başlıyor.
Geçen hafta sanayideki tanıdık bir şanzımancıya götürdüm, bilgisayara bağladık. Cihazda doğrudan Vites aktüatörü mekanik arızası ve Şanzıman kontrol ünitesi (TCU) voltaj hatası kodları çıktı. Usta direkt teşhisi koydu, bu modellerde Renault EDC şanzıman beyni arızası kronik dedi. Beynin altındaki kablo tesisatını ve soketleri söktük, acaba su mu aldı ya da soket oksitlenmesi mi var diye sprey sıkıp temizledik ama maalesef durum değişmedi. Şanzıman beyninin içindeki çipler sıcaktan dolayı lehim çatlatıyormuş, kart ısınınca akımı kesiyormuş falan dedi usta. Sıfır şanzıman beyni fiyatını sordum, rakamlar uçmuş gitmiş. Revizyon veya beyin tamiri yapan yerler var ama ne kadar sağlıklı olur, iki gün sonra yine yolda bırakır mı emin olamıyorum.
Aranızda daha önce bu dertten muzdarip olan, şanzıman beynini tamir ettirip uzun süre sorunsuz kullanan var mı? Yoksa hiç macera aramayıp, bütçeyi zorlayıp sıfır orijinal beyin mi taktırmak mantıklı? Bir de İstanbul veya Ankarada bu EDC beyin işini gerçekten hakkıyla yapan, garantili revizyon gerçekleştiren bildiğiniz sağlam bir usta varsa tavsiyelerinizi bekliyorum. Gerçekten sanayide usta usta gezip rezil olacak ne vaktim ne de sabrım kaldı, nokta atışı bir çözüm yolu gösterirseniz çok sevinirim.