Beyler selam, kafayı yemek üzereyim, acil tecrübeli arkadaşların fikrine ihtiyacım var. İki hafta önce 2016 model Opel Astra 1.6 CDTI otomatik, henüz 145.000 kmde bir araç buldum. Almadan önce kurumsal, piyasada isim yapmış bir yere götürüp en pahalı paketten ekspertiz yaptırdım. Dyno testinde motor performansı %92 çıktı, raporda sadece önemsiz birkaç kaporta boya işi yazıyordu. Satıcı da araba boncuk gibi deyince güvendik tabii. Neyse, noterden satışı aldım, memlekete dönerken otobanda birden motor arıza lambası yaktı ve araç acil moduna geçip çekişten düştü. Gaz yiyor ama gitmiyor, resmen araba yığılıp kaldı otobanın ortasında.
Ertesi gün sabah erkenden sanayinin yolunu tuttum, tanıdık bir ustanın dükkanına çektik arabayı. Bilgisayara bağlar bağlamaz cihazda EGR valfi arızası ve MAF sensörü (hava akışmetre) sinyal hatası belirdi. İşin daha da kötüsü, usta kaputu açıp detaylı inceleyince sigorta kutusu çevresinde ciddi bir oksitlenme fark etti. Bu oksitlenme zamanla motor kontrol ünitesi yani aracın beyni ile iletişim kopukluğuna yol açıyormuş ve anlık voltaj dalgalanması yapıyormuş. Usta Bu araba daha önce su almış ya da motoru bilinçsizce tazikli suyla yıkamışlar, bu sıkıntı kesinlikle yeni değil, ekspertiz bunu nasıl yazmaz? dedi. Dönüp bana verdikleri rapora bakıyorum, elektrik-elektronik aksam kontrol edildi, sorunsuz diye işaretlenmiş.
Şimdi ben bu ekspertiz firmasına gidip dava açmaya veya hesap sormaya hazırlanıyorum ama hukuki olarak elimde ne var tam emin değilim. Benim gibi mağdur olmamak için ikinci el araç alırken ekspertiz raporunda nelere dikkat edilmeli? Rapordaki hangi küçük yazılar veya ibareler firmayı sorumluluktan kurtarıyor, hangileri bizim hakkımızı koruyor? Özellikle bu OBD beyin taraması kısmında anlık hataları silip arabayı öylece müşteriye kilitliyorlar mı? Bu EGR valfi ve beyin tesisatındaki oksitlenme gibi gizli kusurları ekspertizden tazmin edebilir miyim, daha önce hukuki süreç başlatan oldu mu? Yol gösterirseniz çok sevinirim, uykularım kaçtı resmen.