Bizim emektar 2012 model Fiat Linea 1.3 Multijet Active Plus paket aracım var, şu an güncel olarak 218.000 kilometrede. Yaklaşık iki hafta öncesine kadar tık ses yoktu ama son zamanlarda özellikle motor soğukken ilk kalkışlarda ve 1500-2200 devir arasında gaza yüklendiğimde kaputun altından bildiğiniz ambulans sirenine benzer, ince bir ıslık sesi gelmeye başladı. Isındıktan sonra ses biraz azalıyor gibi ama gaza bas-bırak yaptığımda o fiyuuu sesi arkadan hafifçe duyuluyor. Performansta bariz bir düşüş ya da duman atma henüz hissetmedim ama bu ses acayip canımı sıkmaya başladı. İnternette biraz araştırdım ama net bir cevap bulamadım, kafamda deli sorular var; linea 1.3 multijet turbo ıslık sesi geliyo normal mi yoksa revizyon vakti mi geldi?
Geçen gün bizim sanayideki usta abiye gösterdim. Kaputu açtı, gaza yüklendik, Turbonun milinde hafif boşluk olabilir ya da wastegate valfi kaçırıyordur, çok dert etme gitsin gittiği yere kadar dedi. İçime sinmedi, başka bir özel servise götürdüm. Oradaki usta da bilgisayara bağladı, MAP sensörü verilerine falan baktı, basınç değerlerinde ufak bir sapma olduğunu söyledi. Intercooler hortumunu ve manifold bağlantılarını kontrol etti, görünürde bir kaçak göremedi. N75 elektrovanası ya da turbo mili aşınmış, revize edilmesi lazım, yoksa ileride yağ yakar motoru kucağına alırsın diyerek gözümü korkuttu. İki farklı ustadan taban tabana zıt iki farklı yorum almak beni iyice çıkmaza soktu.
Şu an araçta herhangi bir arıza lambası yanmıyor, çekişinde de öyle aman aman bir kayıp yok. Ama her vites geçişinde o ince ıslık sesini duymak beni aşırı tedirgin ediyor. Aranızda daha önce bu kilometrede benzer sorun yaşayan, bu sesi kesmek için EGR valfi temizliği yaptıran veya doğrudan turboyu söktürüp revizyona gönderen var mı? Yoksa bu motorların kronik kronolojisi deyip hiç kurcalatmamak mı gerekiyor? Tecrübeli arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum.