Bizim 2013 model Fiat Linea 1.3 Multijet aracın (şu an 185.000 kmde) son bir haftadır çekişi iyice düştü, özellikle dik yokuşlarda araba resmen bayılıyor. Gaza yüklendiğimde motor bağırıyor, devir saati hızlıca fırlıyor ama araba hızlanmıyor, sanki arkadan birisi arabayı geriye doğru çekiyormuş gibi hissettiriyor. Yoğun trafikte dur-kalk yaparken de araç içini hafiften balata kokusu, yanık kokusu sarmaya başladı. Pedala basınca debriyaj eskisine göre aşırı sertleşti, kazık gibi oldu ve pedal neredeyse en yukarıda kavrıyor.
Geçen gün bizim sanayideki Kadir Ustaya götürdüm arabayı. Şanzımandan şüphelendi ama tam emin olmak için liftte genel bir kontrol yaptık. Debriyaj üst merkezi tarafında hidrolik sızıntısı var mı diye baktık, soketlerde herhangi bir oksitlenme durumu görmedik. Hatta aracı bilgisayara bağladığımızda krank mili sensörü hafif bir hata kodu vermişti, usta devir kaçırmasından dolayı sensörün anlık yanlış okuma yapmış olabileceğini söyledi. Usta direkt şanzımanı indireceğiz, baskı balata setini değiştireceğiz, açmışken volan durumuna da bakarız gerekirse taşlarız dedi ama işçilikle birlikte ciddi bir masraf çıkardı.
Ben de hemen şanzımanı indirtip o kadar para dökmek istemedim, acaba gerçekten sorun orada mı diye emin olmaya çalışıyorum. Kendi kendime evde, otoparkta yapabileceğim pratik bir test var mıdır? Tam olarak bu baskı balata bittiği nasıl anlaşılır, bunun net ve kesin belirtileri nelerdir? El frenini sonuna kadar çekip arabayı vitese atıp kalkmaya çalışınca stop etmiyorsa kesin bitik midir? Benzer sorunları yaşayıp çözen tecrübeli arkadaşlar bir akıl verirse çok sevinirim.