Beyler selam, başıma bela olan bir durum var, kafayı sıyırmak üzereyim. Araç 2015 model Ford Focus 1.6 TDCi, şu an 168.000 kmde. Geçen hafta otobanda giderken birdenbire ekranda lastik basınç uyarısı verdi. Hemen ilk benzinliğe çektim, dijital saatle tek tek kontrol ettim; bütün tekerlekler tam olması gerektiği gibi 32 PSI değerinde. Yol bilgisayarından ayarlara girip lastik basıncını kaydet seçeneğine basılı tutuyorum, resetlendi diyor ama yarım saat sonra o lanet arıza lambası tekrar yanıyor. Yani anlayacağınız lastik sensörü sönmüyor havada eksik değil ama ekrandaki o sarı ünlem işareti gitmedi bir türlü.
İki gün önce sanayide bizim her zamanki lastikçiye uğradım. Jantları söküp valf kısımlarına baktı, dıştan bir hasar görünmüyor dedi. Bunların içindeki TPMS sensör pilleri bitmiştir ya da tekerlek içindeki sensör soketlerinde oksitlenme olmuştur dedi ama net bir teşhis koyamadı. Oradan çıkıp oto elektrikçiye geçtim, aracı bilgisayara bağladılar. OBD cihazında konfor beyni iletişim hatası gibi bir hata kodu göründü ama usta beyinden değil, sigorta kutusunu bir kontrol edelim, belki TPMS alıcısının sigortası atmıştır veya temassızlık vardır diyerek beni oyaladı. Sigortalara baktık hepsi sağlam çıktı, oksitlenen bir yer de bulamadık.
Aranızda böyle bir sorun yaşayan oldu mu? Lastiklerin havası birebir doğruyken, resetleme işlemi de ekrandan onaylanırken bu sensör neden sürekli hata vermeye devam eder? Acaba tekerleğin içindeki o basınç sensörü tamamen mi bozuldu yoksa konfor beyni tarafında yazılımsal bir güncelleme mi gerekiyor? Yardımcı olursanız çok sevinirim, her arabaya bindiğimde o lambayı görmek acayip sinir bozucu olmaya başladı.