Geçen hafta otobanda yokuş yukarı 110-120 km hızla giderken araba birden puf diye bir ses çıkardı ve arkasından simsiyah duman atmaya başladı. Ekranda hemen Araç Servis Modu uyarısı çıktı, motor arıza lambası yanıp sönmeye başladı ve araba resmen yığıldı, gaz yemez oldu. Kenara çekip kaputu açtığımda ilk başta bir şey göremedim ama gaza basınca sol ön taraftan feci bir ıslık ve fıs fıs hava kaçırma sesi geliyordu. Sanayideki usta kaputu açıp eliyle kontrol edince direkt teşhisi koydu; bizim araçlarda kronikleşen klasik Insignia turbo hortumu patlaması durumu başımıza gelmiş.
Usta hortumu söktüğünde alt kısımdan yaklaşık 5-6 santimlik dikey bir yırtık olduğunu gördük. Tamam hortumu değiştireceğiz ama benim kafama takılan başka teknik detaylar var. Aracı bilgisayara bağladık, MAP sensörü (basınç sensörü) saçma sapan değerler okuyor. Acaba hortum patlayınca basınç dengesizliğinden bu sensör de mi zarar gördü, yoksa hortum değişince düzelir mi? Bir de bizim buralardaki ustalar pek güven vermiyor, birisi abi hazır sökmüşken EGR valfi de kurum bağlamıştır, onu da temizleyelim dedi, diğeri turbo revizyona girecek, paller zarar görmüştür diye gözümü korkuttu. Araba şu an 198 bin kmde, 2011 model 2.0 CDTI motor.
Bunun dışında motor bölümündeki sigorta kutusunda falan bir oksitlenme veya elektrik sigortası kaynaklı bir arıza kodu olabilir mi diye kontrol ettirdim ama beyin temiz çıkıyor. Sadece aşırı hava akışından dolayı debimetre hata vermiş. Daha önce bu Insignia turbo hortumu patlaması olayını yaşayan ve parça değiştiren var mı? Hortumu orijinal mi almalıyım yoksa piyasadaki çelik örgülü silikon hortumlar daha mı dayanıklı olur? Bir de hortum değiştikten sonra bilgisayarla adaptasyon veya arıza kodu silme dışında yapılması gereken ekstra bir işlem var mıdır? Tecrübeli arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum, araba sanayide dükkanın önünde yatıyor şu an.