Geçen hafta otobanda bizim 2011 model, 210 bin km’deki Golf 1.6 TDI ile seyir halindeyken araba birden yığıldı, gaz yememeye başladı. Arkadan sanki metal parçalar birbirine vuruyormuş gibi acayip bir şıkırtı sesi geldi, sonra motor pat diye stop etti. Hemen sağa çektim, tekrar marşa bastım ama motor çok hafif dönüyor, hiç kompresyon yokmuş gibi boş boş dönme sesi geliyor ama bir türlü çalışmıyor. Göstergede motor arıza lambası yandı, sonradan OBD cihazına bağladık krank sensörü sinyal yok hatası verdi ama bence olay elektrikten çok daha derin bir yerde.
Dün arabayı çekiciyle bizim sanayideki tanıdık ustaya çektik. Usta trigerin koruma kapağını hafifçe aralayıp baktı, kayışın gevşediğini, diş sıyırdığını ve dönmediğini söyledi. İnternette forumlarda araştırırken kafam iyice bulandı, tam emin olamadım. Bizim bu araçlarda triger kayışı koparsa ne olur masrafı ne kadar tutar, yakın zamanda benzer bir durum yaşayan veya fiyat alan var mı? Subaplar eğildi mi, piston kafalarına vurup motoru tamamen kilitledi mi uykularım kaçtı resmen.
Bizim usta eğer subaplar eğildiyse üst kapağın söküleceğini, silindir kapağı rektifiyeye gideceğini, komple subap takımı, eksantrik mili, silindir kapak contası ve hatta gerekirse pistonların bile değişebileceğini söyledi. Güncel piyasa şartlarında bu tarz bir motor revizyonu ve parça değişimi işinin maliyeti ortalama ne kadar olur? Parça fiyatları uçmuş durumda, sadece usta işçiliğine bile dünya para istiyorlar. Tecrübeli arkadaşlardan acil bilgi bekliyorum.