Bizim emektar 2012 model Ford Focus 1.6 TDCi (şu an tam 215.000 kmde) son iki haftadır canımı sıkmaya başladı. Sabahları soğuk motorda ilk marşa bastığımda arkadan bariz bir duman bulutu kalkıyor. İşin kötüsü araba ısındıktan sonra da, özellikle kırmızı ışıkta bekleyip kalkarken egzozdan mavi duman atıyor ne yapmalıyım diye kara kara düşünmeye başladım. Gaza yüklendiğimde arkadaki araçlar resmen mesafe açıyor, o derece rahatsız edici bir kokulu duman var. Çekişte çok aşırı bir düşüş hissetmedim ama sanki alt devirler biraz cansızlaştı ve hafiften bir yağ eksiltme durumu da baş gösterdi.
Geçen gün bizim sanayideki usta arkadaşa götürdüm, kaputu açıp üst tarafa falan baktı. Karter havalandırma valfi (PCV valfi) tıkanmış olabilir, yağı emmeye veriyordur dedi. Sonra turbonun hortumunu söküp içine parmağını soktu, Turbo milinde hafif boşluk var, turbo keçelerinden yağ kaçırıyor, revizyon lazım diye de ekledi. Kafam iyice karıştı çünkü başka bir motorcu usta da Bu duman supap lastiklerinden ya da segman aşınmasından yapar, motorun açılması lazım, sadece turboyla kurtaramazsın diyerek gözümü korkuttu. Arada kaldım, hangisine inanacağımı şaşırdım.
Benzer bir durum yaşayan veya bu motoru iyi tanıyan ustalarımız varsa yol gösterebilir mi? Durduk yere dünyaya para döküp motoru indirtmek istemiyorum. İlk etapta PCV valfini değiştirip turboyu mu elden geçirteyim, yoksa direkt supap lastiklerine mi odaklanayım? Yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.