Bütçem kısıtlı diye gittim üç ay önce 2012 model 1.5 CRDi Hyundai Accent Era aldım, araba orijinal 480 bin kilometrede ve sarıdan dönme. Alırken ya ne olacak motoru yürüyeni sağlam olsun yeter, kaportaya takılmam dedim ama başıma gelmeyen kalmadı. Geçen hafta otobanda giderken araba birden gaz yememeye başladı, kendi kendine stop etti. Kenara çektim, marşa basıyorum tık yok. Gösterge paneline elektrik geliyor ama motor dönmüyor. Çektik sanayiye, usta başladı kurcalamaya. Meğer arabanın tesisat darmadağınmış, zamanında taksimetredir, tepe lambasıdır derken her yerden kablo çekip kesip biçmişler. Sigorta kutusunun arkasındaki ana sokette ciddi derecede oksitlenme tespit ettik, temassızlık yüzünden beyne elektrik gitmiyormuş.
Usta soketi temizledi, geçici bir çözüm yaptı ve araba çalıştı ama bu sefer de yolda giderken ara sıra silkeleme yapıyor ve motor arıza lambasını yakıyor. Tekrar bilgisayara bağlattık, bu kez de krank mili sensörü arızası verdi. Onu sıfırıyla değiştirdik, düzeldi derken dün sabah yine arıza lambası yandı. Bu sefer de EGR valfi kurum bağlamış, konumlandırma hatası veriyor dediler. İşin içinden çıkamıyorum, bir yerini yapsak öbür tarafı patlıyor. ABS beyni de arada sırada kafasına göre devre dışı kalıyor, gösterge panelinde lambayı yakıp söndürüyor. Sanayideki ustalar bu arabaların canını almışlar, kablo tesisatı yalama olmuş, dikiş tutmaz diye moralimi bozuyor.
Şimdi kara kara düşünüyorum, bu kadar masrafın altına girmeye değer miydi diye. Çevremdekiler sat kurtul diyor ama bu haliyle kime satacaksın? Benim gibi bütçesi dar olan ve ilanlara bakan arkadaşlara tecrübe olsun diye soruyorum: Gerçekten taksi çıkması araba alınır mı yoksa üç kuruş fazla verip dertsiz tasasız, orijinal bir şey mi bakmalıydım? Bu elektrik ve mekanik arızaları tamamen çözmenin, tesisatı komple elden geçirmenin maliyeti bana ne olur? Benzer tecrübe yaşayanlar yol gösterirse çok sevinirim.