Başımıza yeni bir iş aldık galiba. 2010 model 168.000 kmde makyajsız kasa Mercedes C180 Kompressor (M271 motor) aracım var. Son 1-2 aydır özellikle sabahları soğuk motorda veya araç gün içinde 5-6 saat otoparkta bekledikten sonra marşa bastığımda, ilk 2-3 saniye boyunca motorun ön tarafından acayip metalik bir tıkırtı, bildiğiniz zincir şıkırtısı geliyor. Motor biraz ısınıp devrini aldıktan sonra gün içinde stop edip tekrar çalıştırınca bu sesi kesinlikle yapmıyor. İnternette kronik arızaları araştırdığım kadarıyla bu can sıkıcı Mercedes C180 kompresör zincir sesi olayı en sonunda benim de başıma geldi sanırım.
Geçen hafta Ostim Sanayide Mercedes üzerine bakan bir ustaya bıraktım arabayı, sabah kendisi de soğukken dinlesin diye. Usta, zincir gergisi ve eksantrik dişlilerinin (yani vanosların) aşındığını, yağ basıncı yukarı çıkana kadar o yüzden bu sesi yaptığını söyledi. Hatta hazır kapak açılmışken solenoid valf contalarından sızma olup olmadığını ve kam mili pozisyon sensörü soketlerinde bir yağlanma, oksitlenme bulunup bulunmadığını da kontrol etmemiz gerektiğini belirtti. İşin kötüsü sadece zincir setiyle kurtaramayabiliriz, vanoslar da değişirse parça fiyatları uçmuş durumda, usta sadece işçilik dahil neredeyse ufak bir servet istiyor. Başka bir usta ise bunlar M271 motor, ses 2 saniyeden uzun sürmüyorsa şimdilik elleme, ince yağ yerine 5W-40 koy geç dedi ama bana hiç mantıklı gelmedi. Yarın bir gün bu zincir sente atlasa subapları eğecek, motoru kucağımıza alacağız diye korkuyorum.
Daha önce bu Mercedes C180 kompresör zincir sesi şikayetiyle sanayiye yolu düşen, komple set değiştiren var mı aranızda? Sadece hidrolik gergi değişimiyle bu sesi kesebilen oldu mu yoksa illa o pahalı eksantrik dişlilerini de değiştirmek şart mı? Bir de yedek parçada hangi markayı (Iwis, Febi, SWAG) tavsiye edersiniz? Ankara içinde bu işi gerçekten hakkıyla yapacak, bizi kazıklamayacak referanslı bir usta öneriniz varsa çok makbule geçer.