Beyler kafayı yemek üzereyim, 2013 model 145 bin kmdeki Opel Astra J kasa 1.4 Turbo Active aracımda yaklaşık iki haftadır çözülmeyen bir hararet ve fan kapatmama sıkıntısı var. Araba durup dururken yolda giderken birden fanı son hızda açıyor, göstergeye bakıyorum hararet 90da çakılı ama fan adeta uçak motoru gibi bağırıyor. Ekranı kontrol ettiğimde Araç servis modu ya da Motor gücü azaltıldı gibi saçma sapan uyarılar çıkmaya başladı. İlk başlarda önemsemedim ama iş ciddiye bindi, araba soğutma yapamadığını düşünüp kendini korumaya alıyor sanırım.
Geçen gün bizim buralardaki sanayiye götürdüm, bilgisayara bağladık. Usta direkt olarak kronik Opel Astra J kasa termostat arızası teşhisi koydu. Bunların orijinal termostat gövdesi plastik olduğu için zamanla sıcaktan çatlama yapıyor ya da içindeki ısı sensörü sapıtıyormuş. Isı sensörünün soketinde hafif bir oksitlenme de varmış, usta orayı temizledi ama arıza kodu silinmedi. Bana Gövdeyi komple metal olanıyla değiştirelim, termostatın içindeki valf mekanizması da kaçırıyor olabilir dedi. Fakat fiyat olarak kafam çok karıştı, orijinal GM marka için dünya para istediler. Yan sanayi ucuz bir şey takarsak da motor beyni (ECU) bunu algılayıp yine arıza lambası yakabilirmiş, kararsız kaldım.
Şu an araba sabahları ilk çalıştırmada bile daha motor buz gibiyken fan açıyor. Sigorta kutusundan fan rölesi ve sigorta kontrolü yaptık, orada bir sıkıntı görünmüyor. Daha önce bu Opel Astra J kasa termostat arızası durumunu yaşayıp da dikiş tutturan var mı? Komple gövdeyi metal olanla mı değiştirmeliyim yoksa sadece müşürü değiştirip kurtarabilir miyim? Hangi marka yedek parça önerirsiniz (Wahler, Behr, Cruze metal gövdesi vs.)? İstanbul Anadolu yakasında bu işten gerçekten anlayan Opel uzmanı bir usta tavsiyeniz varsa çok makbule geçer.