Bizim emektar 2016 model Nissan Qashqai 1.6 dCi X-Tronic CVT şanzımanlı aracım var, şu an güncel olarak 142.000 kilometrede. Yaklaşık iki hafta öncesine kadar tık demeden giden araba, durup dururken özellikle dur-kalk yoğun trafikte ve yokuş yukarı çıkarken devir dalgalanması yapmaya başladı. Gaza yüklendiğimde devir saati kendi kendine inip çıkıyor, sanki arkadan birisi arabayı tutup tutup bırakıyormuş gibi bir silkeleme yapıyor. İşin can sıkan boyutu, dün otobanda giderken araç aniden koruma moduna geçti, ekranda motor arıza lambası yandı ve araç 80 km hızı geçmez oldu. Kenara çekip stop ettim, biraz bekleyip çalıştırınca düzeldi ama bu kronik denilen Nissan Qashqai şanzıman sorunu benim de başıma bela olacak gibi duruyor.
Hemen vakit kaybetmeden bizim buradaki sanayideki tanıdık bir şanzımancıya götürdüm. Bilgisayara bağladıklarında P0744 tork konvertörü devre hatası ve şanzıman yağı basınç düşüklüğü kodları verdi. Usta lifte kaldırıp altına üstüne baktı, şanzıman yağının renginin karardığını ama asıl problemin şanzıman beyni (TCU) üzerindeki soketlerde oluşabilecek bir oksitlenme veya solenoid valfi tıkanıklığından kaynaklanabileceğini söyledi. Hatta şanzımanın içindeki hidrolik ünite içindeki basınç sensörü de yanlış değer okuyor olabilirmiş. Şanzımanı komple indirip revizyona sokmamız gerekebilir, duruma göre zincir ve kasnaklar da aşındıysa 80-100 bin TL arası masraf çıkar deyince başımdan aşağı kaynar sular döküldü.
Açıkçası hemen şanzımanı indirtip o kadar para dökmek istemiyorum, çünkü bazı forumlarda sadece şanzıman yağı ve filtresi değişimiyle ya da sadece şanzıman beyni tamiriyle bu işi çözenleri okumuştum. İstanbul Anadolu yakasında bu CVT şanzımanlardan gerçekten anlayan, doğrudan komple revizyon yerine nokta atışı arıza tespiti yapıp sadece arızalı solenoid valfi veya sensörü değiştirebilecek dürüst bir usta tavsiye edebilir misiniz? Daha önce bu tarz bir Nissan Qashqai şanzıman sorunu yaşayıp sadece yazılımla veya ufak bir kablo/soket temizliğiyle kurtulan oldu mu, yoksa revizyon kaçınılmaz mı? Değerli yorumlarınızı bekliyorum.