Bir süredir kafayı sıyırmak üzereyim, arabayı satma noktasına geldim resmen. 2012 model Ford Focus 1.6 TDCi Trend X aracım var, şu an güncel olarak 168.000 km’de. Son iki-üç haftadır özellikle düşük hızlarda arnavut kaldırımlı yollara girdiğimde veya hafif bozuk mıcırlı yollarda ön takımdan, tam ayaklarımın altından böyle boşluklu metalik bir tık tık tık sesi gelmeye başladı. Düz asfaltta giderken çıt yok, ama ne zaman ki hafif bir kasise girsem ya da park ederken direksiyonu sağa sola hızlıca çevirsem sanki bir şeyler içeride boşta sallanıyor gibi ses yapıyor. En son geçen gün otoparkta manevra yaparken gelen o lokurtu tarzı ses bardağı taşıran son damla oldu. Zaten kronikleşen bu ford focus direksiyon kutusu tıkırtısı canımı sıktı iyice, keyifle bineceğimiz arabada resmen strese giriyoruz.
Sonunda dayanamayıp bizim buradaki sanayide güvendiğim bir rot-balansçıya çektim arabayı. Lifte kaldırdılar, usta altına girdi, tekerlekleri sağa sola salladı ve direkt teşhisi koydu. Alt takımı detaylıca kontrol ettiğinde rot mili, rot başı ve salıncak burçlarında herhangi bir yıpranma veya boşluk olmadığını gördük. Usta doğrudan direksiyon kutusunun içindeki tıkırtı burcu dediğimiz o plastik parçanın aşındığını, mili tam sıkamadığı için bu sesi yaptığını belirtti. İşin daha da can sıkan kısmı, bu araçlar elektrik destekli (EPS) sisteme sahip olduğu için direksiyon kutusunun üzerinde tork sensörü ve hassas bir EPS beyni yer alıyor.
Usta, Kutuyu söktürüp dışarıda revizyona yollarsak direksiyon açısı sensörü kalibrasyonu falan yapılması gerekir, bazen de mil su aldığı için oksitlenme yapıyor ve elektronik kartı yakabiliyor, o zaman maliyetin iyice katlanır diyerek gözümü korkuttu. Sıfır orijinal direksiyon kutusu fiyatlarına baktım, rakamlar bütçemi ciddi şekilde aşıyor. Yan sanayi markalara da hiç güvenemiyorum. Daha önce bu dertten muzdarip olup direksiyon kutusunu revize ettiren, tıkırtı burcunu değiştiren var mı aranızda? Yapılan bu tamir işlemleri gerçekten dikiş tutuyor mu yoksa 5-10 bin kilometre sonra aynı sesle tekrar karşılaşır mıyım? Ankara veya İstanbul civarında bu işi garantili yapan, işinin ehli bir direksiyon revizyon servisi önerisi olan varsa lütfen yardımcı olsun.