Beyler selam, başım acayip belada. Altımda 2013 model 185 bin kmde Ford Focus 1.6 TDCi var. Bugün işten eve dönerken otobanda bir anda kadranda kırmızı akü işareti belirdi. Panik yaptım tabii, sağa çektim ama stop etmeye de korktum. Kendi kendime otobanın ortasında akü lambası yandı araba çalışır mı yoksa stop etsem bir daha hiç mi marş basmaz diye düşünüp durdum. En son cesaret edemedim, arabayı kenara çekip stop ettim, şu an emniyet şeridinde bekliyorum ve kara kara ne yapacağımı düşünüyorum.
Kontağı kapatmadan önce kaputu açıp bir baktım, akü kutup başlarında oksitlenme falan var mı diye kontrol ettim ama her şey temiz ve sıkı duruyor. Bizim Focusların kronik şarj dinamosu problemi meşhurdur biliyorsunuz, acaba dinamodaki konjektör mü bitti yoksa kayış mı koptu bir türlü anlamadım. Stop ettikten sonra tekrar marşa basmayı denemedim çünkü yolda tamamen kalmaktan korkuyorum. Gösterge panelindeki diğer ışıklar normal yanıyor ama marşa basınca o bildiğimiz tık sesi gelir de araba marş almaz ya, o duruma düşmek istemiyorum. Motor içindeki sigorta tablasına da baktım, gözle görülür atan bir sigorta göremedim.
Geçen ay sanayideki elektrikçi usta şarj dinamosunun kömürleri zayıflamış, idare eder ama yakında revizyon ister demişti. Keşke o zaman dinleseydim diyorum, şimdi kendime acayip kızıyorum. Arkadaşlar tecrübeli olanlar bir el atsın; akü lambası yandı araba çalışır mı, beni bir 10 km daha en yakın sanayiye kadar götürür mü? Yoksa riske girmeyip direkt çekici mi çağırayım? Şarj tamamen kesildiyse araba sadece aküdeki mevcut akımla ne kadar gider? Acil tecrübelerinize ihtiyacım var, şimdiden sağ olun.