Bizim 2014 model Opel Astra J 1.6 CDTI (şu an 185.000 kmde) aracın silecek suyu sistemiyle başım belada. Geçen ay uzun yola çıkmadan önce aceleyle silecek suyu deposunu doldurayım dedim. Bagajda hazır antifrizli cam suyu kalmamıştı, ben de üşendim petrol istasyonuna gitmeye, bahçe hortumuyla çeşmeden doldurdum geçtim. Kafama takılan soru şu: Cam suyu yerine çeşme suyu konur mu? Keşke koymasaydım diyorum çünkü o günden beri başım beladan kurtulmadı. İlk birkaç gün sıkıntısız çalışıyordu fakat geçen hafta silecek kolunu çektiğimde camlara tek damla su gelmemeye başladı.
Kolu kendime doğru çektiğimde normalde vınlama sesi gelirdi, şimdi silecek fıskiye pompası motorundan hiç ses gelmiyor. Sigorta kutusunu açtım, silecek sistemine ait sigorta sağlam duruyor, herhangi bir yanma veya kopma yok. Geçen gün bizim sanayideki kaportacı Ahmet Ustaya ayaküstü gösterdim, Oğlum çeşme suyu kireç yapar, pompayı kilitlemiştir ya da fıskiye memeleri tıkanmıştır, silecek rölesi veya motorun kendisinde oksitlenme de olabilir, bir elektrikçiye göster dedi. Kendim toplu iğneyle ön camdaki silecek fıskiye memelerini temizlemeye çalıştım ama tık yok, arkaya da su gitmiyor.
Şimdi kara kara düşünüyorum, çeşme suyundaki kireç bu kadar kısa sürede sistemi felç eder mi? Yoksa depodaki su pompasının içindeki geri dönüş valf mekanizması mı kilitlendi? İnternette bazı forumlarda depoya sıcak su ve limon tuzu veya sirke dökün açılır yazmışlar ama pompanın plastik aksamına ya da hortumlara zarar vermekten korkuyorum. Aramızda bu hatayı yapıp silecek motorunu yakan veya tesisatı tıkayan var mı? Gerçekten cam suyu yerine çeşme suyu konur mu yoksa bu kireçlenme belası yüzünden komple fıskiye motoru değiştirmek zorunda mı kalacağım, tecrübeli arkadaşlar bir el atsın.