Beyler selam, başım 2013 model Megane 3 1.5 dCi manuel arabamla dertte, araç şu an 165.000 kmde. Yaklaşık iki hafta önce sabahları soğukken hafiften hissettirmeye başlayan bir problem, şimdi iyice can sıkıcı bir hal aldı. Özellikle 2den 3e geçişlerde ve bazen de geri vitese takmaya çalışırken bariz bir vites geçişlerinde cartlama sesi alıyorum. Debriyaja sonuna kadar bassam bile o dişli sıyırma sesini kabinde resmen kemiklerime kadar hissediyorum. Şanzıman ısınınca ses biraz azalıyor gibi oluyor ama tamamen kesilmiyor.
Geçen gün bizim sanayideki İskender Ustaya götürdüm. Önce liftte kaldırdık, hidrolik seviyesini kontrol etti ve debriyaj üst merkezi tarafında hafif bir terleme gördük. Sisteme hava yapmış olabilir diye düşündük ve havasını aldık, hatta şanzıman yağı ömrünü tamamlamıştır diye yağı da orijinal ELF marka yağla sıfırladık. Şanzıman gövdesinin oralara bakarken geri vites müşürü soketinde de hafif bir oksitlenme fark ettik, temizleyip geri taktık ama ses yine gitmedi. Usta en son bunun debriyaj baskı balata bitmiş, tam ayırmıyor dedi ama balata daha 20 bin km önce değişti, kaçırma falan da yapmıyor.
Dün başka bir şanzımancıya gösterdim, o da doğrudan 3. vites senkromeç dişlisi aşınmış dedi. Şanzıman inecek, senkromeçler, vites çatalı falan değişecek, duruma göre baskı balatayı da set olarak yenileriz diyerek dünya para masraf çıkardı. Başına daha önce böyle bir şey gelen var mı? Vites halatlarının ayarsızlığından veya debriyaj alt-üst merkezindeki basınç kaybından dolayı bu vites geçişlerinde cartlama sesi yapar mı, yoksa hiç macera aramayıp direkt şanzımanı indirmeli miyim? Tecrübeli arkadaşlar bir yol gösterirse çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.