Beyler kafayı yemek üzereyim, 2013 model Opel Astra J 1.4 Turbo aracım var, şu an orijinal 165.000 kmde. Yaklaşık iki haftadır özellikle parke taşlı yollara girdiğimde ya da hafif tatlı kasislerden yavaşça geçerken ön sol taraftan acayip bir lokurtu, tıkırtı sesi geliyor. Düz yolda, düzgün otobanda giderken en ufak bir sıkıntı veya titreme yok, araba ok gibi gidiyor ama ne zaman ki stabilize yola girsem ya da yoldaki küçük çukurlara düşsem sanki ön takım aşağıya düşecekmiş gibi lok lok diye metalin metale vurma sesi gibi bir ses vuruyor. Direksiyonu sağa sola hızlıca kırdığımda da hafiften bir boşluk hissi almaya başladım.
Geçen gün bizim buradaki sanayiye götürdüm, tanıdık bir ustaya gösterdim. Arabayı lifte kaldırdık, usta levye ile salıncak burçlarını, rotilleri falan iyice kurcaladı. Amortisör üst takozu gitmiş olabilir ya da salıncak burcu boşluk yapmış dedi. O ara hazır askıdayken çamurluk içindeki ABS sensör soketi çevresinde hafif bir oksitlenme gördük, usta onu temizleyip yerine taktı ama sesle tabii ki alakası yok. Kaliper pimlerinden şüphelendik, onlara da baktık orada da bir gevşeklik veya boşluk göremedik. Başka bir dükkandaki usta ise hiç boşuna amortisörü takozunu söküp masraf etme, bu ses direkt askı rotundan gelir dedi ama o da kesin konuşmadı, bırak kalsın iyice artsın ses öyle bakarız deyip gönderdi.
İnternette biraz araştırma yaptım, herkes bu tıkırtı ve lokurtu için direkt askı rotunu yani Z rotunu işaret ediyor. İşin içinden bir türlü çıkamadım, durduk yere sağlam amortisörleri de söktürüp dünyaya para bayılmak istemiyorum. Aranızda bu tecrübeyi yaşayan, daha önce ön takımdan darbe yiyen varsa bir el atsın; tam olarak bu Z rotu sesi nasıl olur, ayırt edici özelliği nedir? Direksiyonu durduğu yerde sağa sola kırınca tık tık yapar mı yoksa sadece tümseklerde ve taşlı yolda mı öter? Şimdiden cevap yazan herkese eyvallah.