Bizim emektar 2012 model Ford Focus Trend X (1.6 TDCi, şu an tam 218.000 kmde) son zamanlarda geceleri önümü göstermez oldu. Özellikle yağmurlu havalarda resmen kör uçuşu yapıyorum. İlk başta ampullerden şüphelendim, söktüm baktım ama soketlerde veya tesisatta herhangi bir oksitlenme, temassızlık veya sigorta panelinde bir sıkıntı falan yok. Sorun tamamen dıştaki o polikarbonat far camı tabakasının güneşten kavrulup sapsarı kesilmesinden kaynaklanıyor. Farlar resmen matlaştı, içeriye giren ışığı dışarı vermiyor, merceklerin önü kapalı gibi duruyor. Geçen akşam sanayideki bizim elektrikçiye gösterdim, usta bunun dış yüzeyindeki koruyucu lak tabakası yanmış, kloroformla far temizleme kiti kullanıp parlatmamız lazım dedi. Sadece dıştan temizlik ve polisaj için benden 800 lira para istedi.
Bana açıkçası bu devirde o kadar para vermek biraz çok geldi. İnternette pratik çözümleri araştırırken karşıma bir sürü video çıktı. Evdeki malzemelerle bu işi çözenler olmuş. En çok da beyazlatıcı diş macunu sürüp süngerle ovalayanları gördüm. Kafama takılan soru şu: Gerçekten bu far parlatma diş macunu ile yapılır mı, yoksa geçici bir heves mi? Diş macununun içindeki o mikron düzeyindeki aşındırıcılar farın üzerindeki mikro çizikleri ve oksitlenmiş tabakayı alır mı? Yoksa farın plastik yapısını daha da bozup, polikarbonat yüzeyi tamamen mi matlaştırır? Daha önce aranızda bunu bizzat deneyen, olumlu ya da olumsuz sonuç alan var mı?
Eğer bu yöntem işe yarayacaksa hafta sonu kendim girişmeyi düşünüyorum. Ama bazı forumlarda da diş macunuyla yaparsan 3 gün sonra farlar eskisinden daha kötü sararır, çünkü üzerindeki UV koruyucu lak tamamen yok oluyor şeklinde yorumlar okudum. Bu durum farın içindeki reflektörlere ya da ampul soketine doğrudan zarar vermez belki ama dış görünüşü de tamamen berbat etmek istemiyorum. Sizce sanayide profesyonel kloroform buharı uygulaması yaptırmak mı mantıklı, yoksa bu ev yapımı macun yöntemi iş görür mü? Tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.