Beyler 2013 model 1.6 TDI 190 bindeki Passat B7 kasa aracımda bir haftadır başıma bir dert açıldı, çözüm bulamadık. Geçen hafta yolda giderken araba bir anda sağırlaştı, gaza basıyorum ama devir saati yerinden zor oynuyor, araç resmen kendini korumaya almış gibi gidiyor. Aynaya baktığımda arkamın kapkara olduğunu gördüm, bildiğin zifiri karanlık döküyor dışarı. Bu egzozdan siyah duman atması ve çekiş düşüklüğü olayı başladıktan sonra yakıt tüketimi de tavan yaptı, yol bilgisayarı şehir içi 12-13 litrelere kadar çıktı.
Sanayide kendi ustama götürdüm, Abi EGR valfi tıkanmış, motor nefes alamıyor dedi. Söktürdük, kurumlarını iyice temizletip geri taktık ama sorun hala devam ediyor, duman atma bir gram azalmadı. Bilgisayara bağlayınca bazen hava akış metresi (MAF sensörü) sinyali düşük diyor, bazen de turbo basınç valfi hatası düşüyor. Turbo hortumlarını tek tek elden geçirdik, görünen bir yırtık veya patlak bulamadık. Bir başka usta da enjektörler işiyor olabilir, mazotu yakmadan dışarı atıyor o yüzden duman yapıyor diyor ama arabanın rölantisinde falan en ufak bir titreme veya sarsıntı yok.
Aranızda daha önce benzer bir sıkıntı yaşayan oldu mu? Özellikle bu siyah duman ve güç kaybı birleşince insanın canını çok sıkıyor, araba resmen gitmemek için direniyor. Vakum kaçaklarından veya intercooler tarafındaki bir çatlaktan şüpheleniyorum ama nokta atışı neresidir bilemedim. Boş yere turboyu revizyona göndermek veya dünya para harcamak istemiyorum. Map sensörü hatası ya da beyin soketlerinde oluşabilecek bir oksitlenme böyle bir duruma sebep olur mu? Bu konu hakkında tecrübesi olan arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum.