Beyler selam, başıma gelmeyen kalmadı, tecrübeli arkadaşlardan akıl bekliyorum. 2015 model 142 bin kmdeki 2.0 CDTI Opel Insignia aracımla dün çevre yolunda seyir halindeyken bir anda kaputun altından paff diye bir ses geldi. O an sanki araba bir şeye çarptı ya da lastik gümledi sandım. Hemen arkasından araç devirden düştü, gaza basıyorum ama tepki sıfır, araba resmen gitmiyor. Dikiz aynasından bir baktım arkası zifiri karanlık, kamyon gibi kara duman atmaya başladı. Ekranda da o meşhur Servis Aracı En Kısa Sürede Bakıma Alın uyarısı çıktı.
Kenara çekip kaputu açınca sol taraftaki kalın hortumun resmen boydan boya yarıldığını gördüm. Meğer kronikleşen Insignia turbo hortumu patlaması mevzusu bizim de başımıza gelmiş. Arabayı sağ salim sanayiye attık ama usta hortumu değiştirirken buna sadece hortum deyip geçme, basınçtan dolayı MAP sensörü de sapıtmış olabilir dedi. Ayrıca hortumun içinden hafif yağ gelmiş, bu durum turbo milindeki boşluktan mı kaynaklanır yoksa Intercooler içinde biriken yağ mı geri tepiyor çözemedik.
Daha önce bu sorunu yaşayan varsa sormak istiyorum; hortumu değiştirdikten sonra Selenoid valfi ya da EGR valfi tarafında bir temizlik yapmak gerekir mi? Bir de piyasada çok farklı fiyatlar var, yan sanayi hortum takarsak bir ay sonra yine aynı yerden patlar mı? Usta orijinal takalım kafan rahat olsun diyor ama fiyatı malum. Bu hortumun patlaması motordaki kurumlanmayı tetikler mi, ileride partikül filtresiyle (DPF) başımız ağrır mı? Bilgisi olan, benzer olay yaşayan biri yol gösterirse çok sevinirim.