Beyler 2014 model Opel Astra J kasa aracım var, şu an 165.000 kilometrede. Son birkaç haftadır özellikle uzun yola çıktığımda araba resmen elimden kaçıyor, sürekli bir sağa çekme eğilimi var. Direksiyonu tam merkezde tutsam bile araç şeritten dışarı çıkmak istiyor. Geçen gün fark ettim, ön lastiklerin iç kısımları dış tarafa göre bariz şekilde daha fazla aşınmış. Acaba rot ayarı bozuk olduğu nasıl anlaşılır, sadece bu belirtiler yeterli midir? Sanayide bir ustaya gösterdim, alt takım sağlam dedi geçti ama içim hiç rahat değil.
Özellikle 100-110 km hıza geldiğimde direksiyonda hissedilir bir vibrasyon başlıyor. Lastik balansından şüphelendim ama balans yeni yapıldı. Alt tarafa baktığımda ABS sensörü kablolarında hafif bir oksitlenme gördüm ama bunun çekmeyle bir alakası olur mu bilmiyorum. Direksiyon beyni üzerinde herhangi bir hata kodu veya arıza lambası da yanmıyor, sistemde bir problem gözükmüyor. Rot başları veya salıncak burçlarında bir boşluk olsa usta görürdü diye düşünüyorum ama bu rot ayarı bozuk olduğu nasıl anlaşılır konusunda tecrübesi olanlar yazarsa çok sevinirim.
Araba yolda resmen yoruyor beni, şeritte tutmak için sürekli kontra vermek zorunda kalıyorum. Geçen ay bir çukura sert girmiştim, ondan sonra sanki bu olay iyice arttı. Jantlarda yamukluk olsa balans tutmazdı herhalde. Bu şekilde binmeye devam etsem lastikleri iyice bitirecek, rot-balansçıya gitmeden önce kendi başıma anlayabileceğim başka bir püf noktası var mı? Şimdiden eyvallah.