Beyler selam, geçen hafta 2015 model Volkswagen Passat 1.6 TDI Highline paket bir araç aldım, sözde 142.000 kilometredeydi ama eve gelince içime bir kurt düştü. Arabanın iç kondisyonu ilk bakışta fena değil gibi görünüyordu ama detaylı inceleyince pedal lastiklerinin aşırı eridiğini, direksiyonun sol tarafındaki deri dokusunun tamamen parladığını fark ettim. Bugün sanayide tanıdık bir ustaya götürdüm, aracı bilgisayara bağladık. ABS sensörü civarında kablolarda bir oksitlenme gördük, usta dedi ki bu yaştaki ve bu kilometredeki araçta bu kadar korozyon ve yıpranma zor olur, bu araba çok yol yapmış.
Sonra kaputu açıp biraz kurcaladık, EGR valfi ve turbo girişine baktık, içi resmen kurum bağlamış, sanki 300 bin yol yapmış gibi duruyor. Aracı OBD cihazıyla kontrol ettiğimizde motor beynindeki (ECU) çalışma saatiyle göstergedeki kilometreyi kıyasladık, rakamlar pek birbirini tutmuyor gibi. Krank sensörü geçen gün yolda giderken hata verdi, onu değiştirirken usta motorun alt muhafazasını söktü, yağ kaçaklarını görünce abi bu motorun sesi ve altı pek 140 binlik araba gibi değil diyince iyice moralim bozuldu. PTT muayene kayıtlarına bakıyorum, orada her şey nizami duruyor ama bu işin artık çakallığını yapıyorlar, her muayene öncesi kilometreyi geri çekip öyle giriyorlarmış.
Sizce bu durumu kesin olarak netleştirmenin başka bir yolu var mı? Servis kayıtları dışında, şanzıman beyninden veya airbag modülündeki log kayıtlarından gerçek kilometreyi görebilen bir yer veya bir yazılım biliyor musunuz? Tecrübesi olan arkadaşlara sormak istiyorum; gerçekten profesyonelce oynanmışsa kilometresi düşürülmüş araba nasıl anlaşılır, hangi teknik parçalara veya hangi gizli verilere bakmak lazım? Elimde patlamasın araba, ona göre ekspertiz raporuyla beraber mahkemeye vermeyi düşünüyorum satan elemanı. Cevaplar için şimdiden eyvallah.