2014 model 1.6 benzinli, şu an 165 bin kilometrede olan Focus aracımda son bir aydır ciddi bir rölantide titreme ve dalgalanma sorunu yaşamaya başladım. Özellikle araç ısındıktan sonra ışıklarda durduğumda devir saati 500 ile 900 arasında gidip geliyor, araba resmen kendi kendine gaz verip çekiyormuş gibi davranıyor. Bazen o kadar çok sarsılıyor ki direksiyon elimde titriyor, sanki her an stop edecekmiş gibi bir hissiyat veriyor. Sabahları ilk çalıştırmada, yani motor soğukken bu sıkıntı pek yok ama ne zaman ki hararet göstergesi ortaya gelse bu silkeleme başlıyor.
Geçen hafta sanayideki ustama gösterdim, bilgisayara bağladık ama ekranda herhangi bir arıza kodu veya lamba yakmıyor. Boğaz kelebeği kirlenmiştir dendi, güzelce temizletip adaptasyonunu yaptırdım; hatta MAF sensörü temizliği de yapıldı ama nafile, sorun hala devam ediyor. Buji ve buji kablolarını daha yeni 5 bin km önce orijinal taktırdım, onlarda bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Usta en son subaplarda erime olabilir dedi ama motoru açtırmadan önce başka bir ihtimal var mı merak ediyorum.
Klima açtığımda araca yük bindiği için bu titreme ve devirdeki dengesizlik daha da çekilmez bir hal alıyor. Acaba rölanti valfi mi görevini tam yapmıyor yoksa ateşleme bobini mi kaçırıyor anlamış değilim. Tesisatın bir yerinde oksitlenme veya bir hava kaçağı olabilir mi? Daha önce benzer bir durum başına gelen, şu parçayı değiştirince düzeldi diyebilen biri varsa tecrübelerinden faydalanmak isterim. Usta usta gezip deneme yanılma yoluyla parça değiştirmekten yoruldum.