Beyler başım 2014 model Opel Astra J kasa 1.6 dizel aracımla dertte. Araba şu an 185 bin kilometrede, bakımlarını da hiç aksatmam ama son bir haftadır saçma sapan bir huysuzluk yapmaya başladı. Özellikle uzun yolda 110-120 km hızla sabit giderken araç seyir halindeyken bi anda gaz kesiyor neden olabilir bu durum? Gaz pedalına ne kadar basarsam basayım devir yükselmiyor, araba sanki arkadan biri iple çekiyormuş gibi yığılıp kalıyor. Kenara çekip kontağı kapatıp açınca bazen düzeliyor ama 10-15 kilometre sonra yine aynı teraneyi yapıyor, insanı yolda rezil ediyor.
Geçen gün bizim buralardaki ustaya götürdüm, bilgisayara bağladık ama beyin kısmında net bir hata kodu da göremedik. Usta belki krank mili sensörü oksitlenme yapmıştır ya da kablolarında temassızlık vardır dedi, soketleri temizledik ama nafile, sorun hala devam ediyor. Turbo selenoit valfi mi tıkalı yoksa yakıt pompasında mı bir sıkıntı var çözemedik. İşin garibi arabada arıza lambası da yakmıyor, sadece o anlık güçten düşüyor ve çekişten tamamen kesiliyor. Özellikle araba yüke bindiği zaman veya rampada bu gaz kesme olayını daha sık yapmaya başladı.
Bazı forumlarda krank sensörü ya da doğrudan motor beyni (ECU) hatası olabileceği söylenmiş ama beyin işine girersek masraf çok büyüyecek diye korkuyorum. Mazot filtresini daha yeni değiştirdim, hava akış metresini de kontrol ettik, onlarda görünürde bir sorun yok. Başına daha önce böyle bir iş gelen var mı ya da şu parçaya kesin baktır diyecek tecrübeli birileri var mı aramızda? Gerçekten bezdirdi, araç seyir halindeyken bi anda gaz kesiyor neden diye düşünmekten yola çıkamaz oldum, sollamaya çıkmaya korkuyorum yolda kalacağız diye. Önerilerinizi bekliyorum.