Beyler selam, bugün bizim 2012 model Ford Focus 1.6 TDCİ emektarı muayeneye soktuk ama sonuç hüsran. Araba 215 bin km’ye geldi, aslında bakımlarını pek aksatmam ama TÜVTÜRKte emisyon değerleri sınırın çok üstünde çıktı. Görevli arkadaş bu şekilde onay vermemiz imkansız dedi, kağıdı elimize tutuşturdu. Egzoz muayenesi geçmedi ne yapmak lazım diye kara kara düşünürken kendimi sanayide buldum. Yolda giderken aslında çekişinde falan çok bir problem hissetmiyorum ama son zamanlarda rölantide bir dengesizlik ve sabahları ilk çalıştırmada hafif bir siyah duman atma mevzusu vardı, sanırım o yüzden kaldık.
Sanayideki bizim ustaya çektim arabayı, bilgisayara bağladık. Oksijen sensörü (lambda sensörü) verileri biraz kararsız görünüyor dedi ama asıl şüpheyi EGR valfi üzerine yoğunlaştırdı. Bunun içi kurum bağlamıştır, emisyonu bu bozar diyor. Bir de katalitik konvertör dolmuş olabilir, eğer o tıkandıysa temizletmek ya da değiştirmek gerekebilirmiş. Bu parçaların fiyatlarına baktım, dünya para. Bazı arkadaşlar depoya katkı maddesi koy, otobanda 3. viteste 4000 devir git, kurumları atar geçer diyor ama bu ne kadar sağlıklı bir çözüm emin olamadım.
Daha önce başına benzer bir durum gelen var mı? Egzoz pulunu alabilmek için illaki katalizörü mü değiştireceğiz yoksa bu temizleme sıvıları falan iş görüyor mu? Ayrıca sensörde mi sorun var yoksa motorun beyni mi yanlış karışım ayarlıyor anlamış değiliz. Bu işin en kısa ve maliyeti düşük yolu nedir, tecrübesi olanlar bir el atsın. Masraf çok büyümeden bu işi çözmem lazım, muayene tekrarına az bir zaman kaldı.