Beyler selam, 2012 model 185 bin kilometredeki Ford Focus aracımda son bir haftadır ciddi bir sıkıntı baş gösterdi. Araba soğukken pek bir şey yok ama motor ısınmaya başlayınca, özellikle 2. vitesten 3. vitese geçerken resmen şanzımandan gelen o dişli sesini kabinde hissediyorum. Vites geçişlerinde cartlama sesi yüzünden artık arabayı sürmeye korkar oldum. Sanki debriyaja tam basmıyormuşum gibi bir ses geliyor ama pedalı sonuna kadar köklüyorum, yine de o kırtlama, cartlama sesi kesilmiyor.
Geçen bizim buradaki sanayide bir şanzımancıya gösterdim, usta direkt baskı balata bitmiş, ayırmıyor dedi ama debriyaj pedalında herhangi bir sertleşme veya kaçırma hissetmiyorum. Hatta geçen sene debriyaj alt merkezi ve üst merkezi komple değişmişti, o yüzden hidrolik bir kaçaktan veya oksitlenme durumundan da şüphelenmiyorum. Başka bir usta ise senkromenç dişlilerinde aşınma olabileceğini, şanzıman yağının özelliğini yitirmesinden dolayı yeterli yağlama yapmadığını söyledi. Şanzımanı indirmeden önce bir yağ değişimi yapalım dedik ama pek umudum yok.
Arıza tespiti için bilgisayara bağladık, şanzıman beyni veya herhangi bir sensör arızası kaydı da düşmemiş. Geri viteste de bazen zorlanma yapıyor, dişliyi tam yakalayamıyor sanki. Daha önce başına gelen var mı? Senkromençlerden mi kaynaklıdır yoksa vites halatlarında bir boşluk mu oluştu acaba? Masraf açacak gibi duruyor, Ankarada bu işlerden gerçekten anlayan, dişli değiştirmek yerine komple şanzıman kitlemeyecek dürüst bir usta tavsiyesi olan varsa çok makbule geçer. Kesin çözüm önerilerinizi bekliyorum.