2014 model 1.6 TDCİ Ford Focus aracım var, daha 185.000 km’de ama dertleri bitmiyor. Geçen hafta fark ettim, arabanın alt tarafı şanzıman keçesinden resmen yağ kusuyor. Bizim buradaki ustaya götürdüm, şanzımanı komple indirmemiz lazım, işçilik çok tutar dedi. Üstüne bir de göstergede ABS lambası bir yanıyor bir sönüyor. Sanayideki elektrikçi arkadaş ABS beyni içinde oksitlenme başlamış olabilir ya da sensörlerde sıkıntı vardır dedi ama net bir şey söylemedi. Frenlemede şimdilik bir sıkıntı yok gibi ama bu şekilde muayeneye gitsem muhtemelen kapıdan çevirecekler.
Asıl merak ettiğim mevzu, bu muayenede ağır kusurlar listesi 2026 için güncellendi mi? Ocak ayında randevum var ve bu yağ sızıntısı ile ABS lambası meselesi başımı çok ağrıtır mı diye korkuyorum. Ayrıca araçta EGR valfi iptali var, yeni emisyon kurallarıyla ilgili de çok şey söyleniyor. Muayenede ağır kusurlar listesi 2026 içerisinde emisyon tarafında ciddi bir sıkılaştırma olduğunu duydum, egzoz muayenesinden geçemezsek direkt ağır kusur mu yazılıyor?
Son olarak Krank mili sensörü tarafında da bir temassızlık var sanırım, bazen araç marş basarken geç alıyor. Sigorta kutusundaki bağlantıları kontrol ettirdim ama tam çözülmedi. Eğer bu arızalarla istasyona girersem geçici mi sayılır yoksa ağır kusurdan dolayı muayene tekrarına mı kalırız? Daha önce bu tip sorunlarla 2026 prosedürüne yakın dönemde giren veya listeye hakim olan arkadaşlardan acil tavsiye bekliyorum. Şimdiden eyvallah.