Beyler başım 2014 model 1.4 TSI Volkswagen Golf ile dertte, araba daha 145 bin kilometrede ama son bir haftadır beni canımdan bezdirdi. Özellikle sabahları soğuk motorda ilk çalıştırdığımda rölanti bir inip bir çıkıyor, sanki araba stop edecekmiş gibi can çekişiyor. Isındıktan sonra düzelir dedim ama nafile; yola çıktığımda, özellikle 2. vitesten 3. vitese geçerken araba gaz yemiyor tekleme yapıyor, resmen koltuğa yapışacağıma öne doğru yığılıyorum. Gaza yüklendiğimde motorun sesi değişiyor, sanki bir yerlerde hava kaçağı var gibi garip bir boğulma sesi geliyor.
Bizim buradaki ustaya götürdüm, cihaza bağladık ama net bir arıza kodu düşmemiş. Usta önce ateşleme bobinlerinden şüphelendi, bujileri daha yeni değiştirmemize rağmen belki porseleni çatlamıştır diye tekrar kontrol etti ama sorun orada değil. Sonra boğaz kelebeği kirlenmiş olabilir dedi, güzelce temizledik adaptasyon yaptık ama sorun hala devam ediyor. En son MAF sensörü (hava akışmetresi) ya da oksijen sensörü sinyalinde bir kararsızlık var gibi dedi ama parçalar pahalı olduğu için boş yere değiştirmek istemedi. Bu MAF sensöründe bir oksitlenme ya da kirlenme olsa bu kadar şiddetli sarsıntı yapar mı?
Daha önce başına benzer bir durum gelen var mı merak ediyorum. Araba gaz yemiyor tekleme yapıyor dediğimizde sanayide herkes başka bir telden çalıyor. Birisi diyor ki kesin beyin (ECU) arızası, yazılımı güncellemen lazım, diğeri diyor ki turbonun selenoid valfi kaçırıyor, basınç düşüyor. Boş yere binlerce lira harcayıp deneme yanılma yöntemiyle parça değiştirmek istemiyorum. Yakıt pompasının basıncından mı şüphelenmeliyim yoksa direkt enjektör temizliği mi yaptırayım? Tecrübeli arkadaşlardan acil yardım bekliyorum, valla arabadan soğuma noktasına geldim.