Beyler selam, elimde 2014 model Ford Focus Style paket bir araç var, daha 142 bin kilometrede ama bu ford focus direksiyon kutusu tıkırtısı canımı sıktı iyice. Özellikle Arnavut kaldırımı yollara girdiğimde veya düşük hızla hafif bozuk zeminlerden geçerken ön takımdan lok lok diye, sanki bir şeyler yerinden oynamış gibi metalik bir ses geliyor. İlk başta rot başlarından veya askı rotlarından şüphelendik, gittim alt takımı komple elden geçirdim ama ses bir türlü kesilmedi. En son bizim buradaki ustaya gösterdim, abi bunlarda kronik, direksiyon kutusu boşluk yapmış dedi geçti.
Geçen gün aracı lifte kaldırıp iyice bir inceledik; direksiyon milini elle kontrol ettiğimizde o meşhur boşluğu hissettik. Tıkırtı burcu denilen parçadan mı yapıyor yoksa kramayer dişlisinde mi bir aşınma var tam kestiremiyorum. İşin garibi direksiyonu çevirirken herhangi bir sertleşme veya manevra zorluğu yok, sadece o sinir bozucu ses bitmiyor. Direksiyon mafsalı mı yoksa kutunun içindeki körüklerin oradaki bir yağsızlık mı buna sebep olur emin değilim. Usta direkt revizyon lazım, o da kurtarmazsa değişim diyor ama maliyetler malum, dünya para istiyorlar.
Aranızda daha önce bu sorunu yaşayan, tamir kitiyle veya sadece burç değişimiyle bu işi ucuza kapatan var mı? Yoksa illaki o kutu sökülüp keçeler, miller falan komple elden mi geçmeli? Bir de bu elektrikli direksiyon (EPS) sistemlerinde tork sensörü veya beyin kaynaklı bir durum olabilir mi? Sanayideki ustalara kalsa direkt parçayı değiştirelim diyorlar ama çözüm daha basit bir şeyse boşuna dünya masraf etmek istemiyorum. Tecrübesi olanlar bir yol gösterirse çok makbule geçer.