Beyler selam, geçen hafta 185 bin kmdeki 2014 model Ford Focus 1.6 TDCİ aracımı aldım ama almaz olaydım, başım dertten kurtulmuyor. Noterden satışı aldık, eve gelene kadar araç motor arıza lambası yaktı, hemen sanayiye çektim. Usta bilgisayara bağladı, yakıt müşürü ve enjektörlerde sıkıntı var dedi, soketlerde ciddi oksitlenme tespit ettik. Bir de partikül filtresi iyice dolmuş, araba resmen gitmiyor, yığılıp kalıyor yolda. Bu teknik arızaları halledelim derken şimdi de ruhsat ve plaka işleri kafamı iyice karıştırdı. Satış sırasında plaka değişikliği istedim ama noter kağıdına o anki heyecanla tam bakmadım, araç alırken plaka değişikliği ücreti şu an tam olarak ne kadar yansıyor, cebimizden ne çıkacak merak ediyorum.
Aracın beynine bağladılar, bir sürü hata kodu çıktı, hepsini sildirdik ama o müşür ve valf değişmeden düzelmez dediler. Şimdi sanayideki parçacıya vereceğim paranın üstüne bir de plaka bastırma, şoförler odası masrafı falan derken ekstra ne çıkacak kestiremiyorum. Noterde satış işlemini yaparken memura plaka değişecek dedik ama makbuzda sadece genel bir satış bedeli yazıyordu. Bu araç alırken plaka değişikliği ücreti noter harcının içinde mi oluyor yoksa gidip plaka basım yerinde ayrıca mı ödüyoruz? Arada fark kalıyor mu, ekstra dosya parası veya şoförler cemiyeti aidatı gibi şeyler isteyen var mı?
Şu an aracın ön tarafındaki o sensör ve soket işlerini halletmeye çalışıyorum ama cüzdan daha ilk haftadan boşalacak gibi. Plaka değişimi için noterden sonra belirli bir gün sınırı var mı, yoksa direkt o kağıtla şoförler odasına gitsem yeterli mi? Tecrübeli arkadaşlar bir aydınlatırsa sevinirim, hem noter masrafı hem de yeni plaka baskısı toplamda şu an kaça patlıyor? Bu devirde araba almak dert, yürütmek ayrı dertmiş valla, usta usta gezmekten yoruldum.