Geçen hafta 185 bin kilometrede 2014 model bir Ford Focus 1.6 TDCİ buldum, araba genel olarak temiz duruyor ama almadan önce sanayide tanıdık bir ustaya gösterdim. Bilgisayara bağladığımızda MAF sensörü verilerinde düzensizlik çıktı, usta muhtemelen kirlenmiştir ya da soketinde oksitlenme olmuştur dedi. Bir de klimayı açınca sigorta panelinden çıt çıt ses geliyordu, herhalde rölelerde veya bir sigortada sıkıntı var. Bunları hallederiz dedi ama yine de aklımı kurcalıyor, O2 sensörü falan da hata verirse masraf katlanır mı diye çekiniyorum.
Şimdi asıl takıldığım konu noter kısmı. Yarın satışı alacağım ama aracın üzerindeki plaka 06, ben 34 plaka olsun istiyorum. Noterde işlemleri başlatırken araç alırken plaka değişikliği ücreti olarak ne kadar bir fark ödemem gerekecek? Bazıları plaka değişince sigorta priminin de çok arttığını söylüyor, bunun aslı astarı var mı? Noterdeki harç standart mı yoksa şehirden şehre değişen bir durum mu söz konusu?
Daha önce bu süreci yakın zamanda tecrübe eden arkadaşlardan bilgi bekliyorum. Hem noter masrafı hem de Şoförler Cemiyetinde plaka bastırma maliyeti toplamda neyi bulur? Cebimizdeki parayı ona göre ayarlayalım, sonra orada sürprizle karşılaşmayalım. Bir de bu bahsettiğim sensör arızaları plaka değişim sürecinde bir engel teşkil eder mi, muayene falan isterler mi? Bilgisi olanlar aydınlatırsa sevinirim.