Beyler selam, başım 2012 model 215 bin kilometredeki Ford Focus ile dertte. Dün akşam işten dönerken yolda bir anda gösterge panelinde akü ışığı yandı, sonra hemen arkasından steering malfunction uyarısı verdi ve direksiyon bildiğin kütük gibi oldu. Farın şiddeti bir azaldı bir arttı, iç aydınlatmalar falan iyice sönükleşti. Kenara çektim stop ettim, tekrar marşa basayım dedim ama tık yok, marş motoru sadece tık ediyor dönmüyor. Anladığım kadarıyla alternatör şarj etmiyor belirtileri bunlar ama emin olamadım, tecrübesi olanlara danışmak istedim.
Bugün sanayiye çekiciyle götürdüm, elektrikçi usta multimetreyle ölçtü, araç çalışırken aküye 11.5 volt falan geliyor. Normalde 14 volt civarı olması lazımdı. Konjektör arızalı olabilir ya da kömürler bitmiş dedi. Alternatörü söktüğümüzde içindeki diyot tablasında biraz yanık ve şase kablosu bağlantılarında ciddi oksitlenme fark ettik. Sigorta kutusundaki ana şarj sigortasını da kontrol ettik ama o sağlam çıktı.
Daha önce başına gelen var mı? Revizyon mu yaptırayım yoksa direkt yan sanayi sıfır şarj dinamosu mu alayım? Ustalar revizyon kurtarır diyor ama yarın bir gün yine yolda bırakır mı diye korkuyorum. Akü daha yeni 72 amper Varta, şarj kesince akü tamamen boşaldı herhalde, ona da zarar verir mi bu durum? Tecrübesi olanlar yazarsa sevinirim, sanayide boş yere beyin veya tesisat kurcalatmak istemiyorum. Arabayı yarın lifte alacağız, ona göre parça siparişi vereceğim.