Geçen hafta bizim 2015 model Opel Astra J 1.4 Turbo ile Ankara-İstanbul yolunda biraz basarken başıma bir iş geldi, araba şu an 142 bin kilometrede. Aslında niyetim arabayı biraz sıkıştırıp şu meşhur oksijen sensörü arızası yine nüksedecek mi diye bakmaktı çünkü geçen ay beyin tarafında bir temassızlık var demişlerdi, soketlerde oksitlenme temizliği falan yapıldı. Yolda giderken hız sabitleyiciyi (cruise control) 120ye kurdum ama ara ara sollama yaparken asıldım tabii. Eve bir geldim, e-devletten bir baktım dünya kadar ceza yazılmış, sisteme düşmüş.
Yalnız asıl mesele şu; tutanak bugün elime ulaştı ama ne bir fotoğraf var ne de aracın tam olarak nerede çekildiğine dair bir kanıt sunulmuş. Sadece plaka, saat ve ceza tutarı yazıyor. Bizim buralarda radar cezası geldi ama foto yok itiraz ediyim mi diye kime sorsam uğraşma öde geç diyor ama benim canım çok sıkıldı bu duruma. Hız sınırını nerede, hangi noktada aşmışım belli değil. Belki de o an hız sabitleyici valf kontrolünde bir hata oldu ya da sistem beni yanlış algıladı, o esnada yanımda başka araç vardı belki onu çekti beni yazdı, bilemiyorum. Kanıt sunmadan, görüntü göstermeden böyle kafalarına göre ceza yazmaları normal mi?
Sanayideki bizim ustaya sordum, oğlum radarın kalibrasyonu bozuktur ya da radar sensörü yanlış ölçmüştür, itiraz et diyor. Daha önce başına böyle bir olay gelen var mı? Sulh Ceza Hakimliğine gitsek sonuç alır mıyız yoksa boşuna mı masraf yapmış oluruz? Fotoğrafsız ceza kanunen geçersiz sayılıyor diye bir şeyler okudum forumlarda ama tecrübesi olanlardan bir akıl almak istiyorum. Gerçekten radar cezası geldi ama foto yok itiraz ediyim mi yoksa paşa paşa %25 indirimle erkenden ödeyip konuyu kapatmalı mıyım? Bir yol gösterin, ona göre dilekçe hazırlayacağım.