Beyler başım dertte, dün akşam işten dönerken bizim 2014 model 165 bin km’deki Opel Astra J 1.4 Turbo bir anda sapıtmaya başladı. E-5’te normal hızımda giderken araç birden gaz keser gibi oldu, sanki araba arkadan birisi çekiyormuş gibi kasıldı. Tam o esnada gösterge paneline bir baktım, motor arıza lambası sarı yanıp sönüyor. Sağa çektim, kaputu açtım, motor resmen yerinden çıkacakmış gibi titriyor. Rölanti bir iniyor bir çıkıyor, araba resmen can çekişiyor gibi geldi.
Geçen ay aslında buna benzer bir tekleme yapmıştı, sanayideki tanıdık ustaya götürdüm. O zaman bilgisayara bağladığımızda hata vermemişti, usta da ateşleme bobini ya da bujiler miadını dolduruyor olabilir ama şu an kesin bir şey diyemem deyip gönderdi. Ama şu an durum çok ciddi, çünkü gaza bastığımda motor arıza lambası sarı yanıp sönüyor ve araba resmen yığılıyor. Acaba oksijen sensörü veya krank mili konum sensörü tarafında bir arıza mı var? Yoksa enjektörlerden birinde mi sıkıntı çıktı anlamadım. Egzozdan da sanki çiğ yakıt kokusu geliyor gibi, zengin karışım mı yapıyor nedir?
Aramızda bu durumu yaşayan, benzer bir arıza ile karşılaşan tecrübeli birileri var mı? Motor beyni (ECU) arızası olma ihtimalinden korkuyorum, durduk yere başımıza büyük masraf açtık gibi. Sigorta kutusunu falan kontrol ettim, kablolarda bir oksitlenme ya da kopukluk görünmüyor ama bilgisayara bağlamadan netleşmeyecek. Yarın çekiciyle sanayiye çektireceğim ama gitmeden önce en azından neyle karşılaşacağımı bilmek istiyorum. Bobinden olsa bu kadar sallar mı, yoksa sorun direkt valf veya sensör kaynaklı mıdır? Desteklerinizi bekliyorum.