Beyler selam, şu an kafam çok karışık, bir akıl verin. Piyasada fiyatlar uçmuş gidiyor, bütçeme göre bir tane 2018 model Fiat Egea 1.3 Multijet buldum ama araç sarıdan dönme, yani taksi çıkması. Kilometresi 450 bini devirmiş. Kaportada boya takıntım yok, sonuçta ayağımı yerden kesecek bir araç bakıyorum ama kafamdaki en büyük soru işareti taksi çıkması araba alınır mı mevzusu. Aracı geçen gün sanayiye götürdüm, usta motorun sesi pek hoş gelmiyor, üfleme var gibi dedi. Özellikle soğuk motor çalışırken sanki bir şıkırtı var, krank mili sensörü mü arızalı yoksa zincir mi gevşek tam çözemediler.
Daha önce bu tarz bir araç kullanan veya sanayide uğraşan varsa bir yol göstersin. Arabanın elektrik tesisatında ciddi bir oksitlenme fark ettim, muhtemelen yıllarca hor kullanılmış ve tazyikli suyla motor yıkatılmış. Hatta OBD cihazına bağladığımızda EGR valfi hatası verdi, usta temizlenirse kurtarır ama turbo revizyonu da gerekebilir diyor. Aracın ana beyni (ECU) tarafında da birkaç oynama yapılmış gibi duruyor, tesisat kabloları falan hep bantlı, karmakarışık. Şimdi ben bu topa girsem yarın öbür gün sanayiden çıkamaz mıyım?
Hani taksi çıkması araba alınır mı diye kime sorsam uzak dur, ocağına incir ağacı diker diyor ama fiyatı piyasasının neredeyse 200 bin TL altında. Şanzımanda da 2. vitesten 3e geçerken hafif bir cırtlama var, muhtemelen senkromençler bitik. Bu kadar masrafı göze alıp alttan girip üstten çıksak, arabayı adam edebilir miyiz? Özellikle bu 1.3 motorlar bu kilometreden sonra yatak sarar mı, daha önce bu riski alanlar varsa tecrübelerini paylaşsın.