Selam arkadaşlar, 2013 model 210 bin km’deki Ford Focus 1.6 TDCI aracımda son birkaç haftadır ciddi bir performans kaybı yaşamaya başladım. Araba sanki arkadan birisi çekiyormuş gibi hantal kalkıyor ve alt devirlerde aşırı bir isteksizlik var. Bilgisayara bağladığımızda hava akışmetre hatası verdi ama usta hemen değiştirmeyelim, önce bir temizleyelim dedi. Ben yine de merak ediyorum; bu maf sensörü arızası belirtileri yakıtı etkiler mi? Çünkü son iki depodur yakıt tüketimim şehir içi 9 litrenin altına inmiyor, normalde 6-7 litre civarı gezerdim.
Ayrıca aracın turbo hortumlarını ve EGR valfi bağlantılarını kontrol ettirdim, görünürde bir kaçak ya da tıkanıklık yok. Fakat motor beyni yani ECU kısmına giden kablo soketlerinde hafif bir oksitlenme fark ettik, onları sprey ile temizledik ama pek bir düzelme olmadı. Maf sensörü tam bozulduğunda araç motoru korumaya alıp zengin karışım mı yapıyor anlamadım. Araba resmen boğuluyor, gaza basınca siyah duman atıyor.
Arada bir de motor arıza lambası yakıyor ama sonra kendi kendine sönüyor. Bu durumun enjektörlere veya yakıt pompasına uzun vadede bir zararı olur mu? Daha önce bu hava akışmetre mevzusundan dili yanan, temizletince düzelen veya direkt yenisini takınca yakıtı düşen var mı? Tecrübeli olanlar bir akıl verirse sanayiye tekrar gitmeden önce hazırlıklı olurum.