Beyler selam, elimde 2021 model 1.0 TSI VW Polo var, araç henüz 42.500 kilometrede ve hatasız diyebilirim. Aracı aldığımdan beri şu Amerikan park, kadran selamlama, konfor sinyali sayısını artırma ve geri viteste sağ aynanın aşağı inmesi gibi mevzulara kafayı taktım. Geçen gün sanayide bizim usta OBD2 portu üzerinden bilgisayara bağlayıp hallederiz, BCM yani gövde kontrol modülü üzerinden iki dakkada kodlarız dedi ama benim kafam fena karışık. Özellikle bu tip yazılımsal müdahalelerin CAN-bus hattında bir çakışmaya ya da ileride sensörlerde bir arıza çıktığında kurcalanmış bahanesiyle karşıma gelmesinden korkuyorum.
Geçen yetkili servise periyodik bakım için gittiğimde laf arasında sordum, açık açık vw polo gizli özellik açtırmak garanti bozar mı dedim, oradaki danışman elektriksel bir arıza çıkarsa direkt kullanıcı hatası deriz, garanti dışı kalır diyerek gözümü korkuttu. Şimdi ben bu özellikleri açtırdığımda yarın öbür gün abs beyni veya multimedia ekranında kronik bir sıkıntı çıksa, bunlar sisteme bağladıklarında yazılım kurcalanmış, log kayıtları var diyip işin içinden sıyrılırlar mı? Daha önce bu şekilde kodlama yapıp da garantiden parça değiştiren ya da servisle bu yüzden papaz olan var mı aranızda?
Bir de bu kodlamalar sırasında sigorta tablasındaki değerlerle veya ana tesisatla oynanmıyor, sadece kapalı olan fonksiyonlar aktif ediliyor diye biliyorum ama sonuçta dijital bir iz bırakıyor mu merak ediyorum. Eğer BCM modülüne veya aracın ana yazılımına kalıcı bir zarar verme ihtimali varsa ya da en ufak bir oksitlenme durumunda faturayı bize keseceklerse hiç bulaşmayayım diyorum. Garantisi devam eden, sıfır ayarındaki araçlarda bu işin aslı astarı nedir, tecrübeli arkadaşlar bir akıl verirse çok makbule geçer.