Beyler direkt konuya giriyorum, yaklaşık iki hafta önce piyasa fiyatının biraz altına 2016 model Ford Focus 1.6 TDCİ bir araç buldum, 142 bin kilometrede. Arabayı alırken ağır hasarlı yani pert kayıtlı olduğunu bilerek, biraz da bütçem buna yettiği için aldım. Ekspertize soktuğumda şaselerde büyük bir işlem olmadığını, sadece sol podyede ufak bir düzeltme olduğunu söylediler. Aldığım arkadaş hava yastığı beyni ve emniyet kemeri direnci gibi kritik parçaların orijinaliyle yenilendiğini, herhangi bir kandırmaca olmadığını belirtti. Arabanın gidişinde, motorunda, turbo valfi veya enjektörlerinde en ufak bir sıkıntı yok, saat gibi çalışıyor.
Ancak arabayı üstüme aldıktan sonra kasko yaptırmak için birkaç acenteyi aradığımda hep olumsuz yanıt aldım. Kimi şirket pert araçlara kesinlikle bakmıyoruz diyor, kimi ise absürt rakamlar çıkarıyor. Şimdi sormak istediğim asıl mesele şu; pert kayıtlı araç kasko yapılır mı yoksa biz bu arabayı sadece trafik sigortasıyla mı binmek zorundayız? Bazı forumlarda muafiyetli kasko diye bir şey duydum, bu sistem ağır hasarlı araçlar için de geçerli mi? Yarın bir gün yolda başımıza bir iş gelse, sigorta kutusu oksitlenmesinden tutun da büyük bir kazaya kadar risk altındayız, kaskosuz binmek içime sinmiyor.
Özellikle daha önce ağır hasar kayıtlı arabasına kasko yaptırmış olan varsa hangi şirketlerin buna onay verdiğini veya hangi şartları aradıklarını söyleyebilir mi? Araba gerçekten temiz, airbag sensörü falan her şey aktif görünüyor ama sistemde pert yazınca acenteler direkt reddediyor. Pert kayıtlı araç kasko yapılır mı sorusunun güncel piyasadaki karşılığı nedir, bu işin bir orta yolu, tanıdık sigortacısı veya özel bir poliçe türü var mıdır? Tecrübeli arkadaşlardan acil akıl bekliyorum, ona göre arabayı satmayı bile düşünebilirim.