Beyler 2014 model Opel Astra J 1.4 Turbo aracım var, şu an 165 bin kilometrede. Son bir aydır canımı sıkan ciddi bir mevzu var, kafayı yemek üzereyim. Haftada bir kaputu açıp genleşme kabına bakıyorum, su seviyesi her seferinde minimumun altına inmiş oluyor. İşin garibi, aracın altına bakıyorum tek damla ıslaklık yok, otoparkın zemini kupkuru. Hortumları, bağlantı yerlerini tek tek kontrol ettim, gözle görülür bir terleme bile göremedim. Devirdaim pompasına ve radyatör peteklerine sanayideki ustayla beraber baktık, usta bir şey yok bunda, bin git diyor ama motor suyu eksiltiyor ama kaçak yok yani, bu suyun buhar olup uçma ihtimali yoksa bir yere gidiyor bu meret.
Geçen gün yolda giderken hararet göstergesi bir anda 105 derecelere fırladı, hemen sağa çektim. Termostat valfi mi açmıyor diye düşündüm ama fan devreye giriyor, sistem çalışıyor gibi duruyor. Kaloriferi açtığımda ise bazen içeriye geç sıcak hava veriyor, sanki sistemde hava varmış gibi bir durum söz konusu. Usta silindir kapak contası yanmış olabilir dedi ama yağ çubuğunu çekiyorum yağda sütlenme yok, genleşme kabında yağlanma görmedim. Egzozdan da öyle belirgin bir beyaz duman falan atmıyor. Genleşme kabı kapağını (basınç valfi) yeni değiştirdim, belki basınçtan kaçırıyordur dedim ama nafile, sorun hala devam ediyor.
Acaba EGR valfi soğutucusunda bir çatlak mı var da içten yakıyor, yoksa hararet müşürü ya da başka bir sensör mü bizi yanıltıyor? Blokta bir çatlak olsa performans düşer diyorum ama arabanın çekişinde, gidişinde hiçbir sıkıntı yok. Radyatörün köşelerinde falan gizli bir oksitlenme olsa yerlere damlamaz mı? Daha önce bu motor kodunda benzer sorun yaşayan, şuraya bak kesin ordandır diyecek biri var mı? Deneme yanılma yoluyla parça değiştirmekten yoruldum, nokta atışı bir tavsiyeye ihtiyacım var.