Beyler selam falan yok direkt konuya dalıyorum çünkü canım çok sıkkın. Babamın emektar 2006 model Fiat Albea 1.3 Multijet aracını kullanıyorum bir süredir, araba 285.000 km’ye geldi artık ruhunu teslim edecek. Geçen hafta yolda giderken araba bir anda koruma moduna geçti, gaz yemiyor. Sanayiye çektik, usta bağladı bilgisayara; krank devir sensörü arızası veriyor dedi. Onu değiştirdik, bu sefer de EGR valfi tıkalı, kurum bağlamış diye tutturdular. Üstüne bir de manifold basınç sensörü (MAP) oksitlenme yapmış, değerleri yanlış okuyor dediler. Toplamda dünya kadar masraf çıktı, öde öde bitmiyor. Her hafta bir sensör, bir müşür arızasıyla uğraşmaktan, sanayi köşelerinde usta nazı çekmekten yaka silktim artık.
Şimdi kendi birikmişimle düzgün bir şey alayım diyorum, ilk arabam ne olmalı tavsiyeler kısmında sizin tecrübelerinize ihtiyacım var. Bütçem 450-550 bin TL civarı. Öyle çok donanım, dijital ekran falan peşinde değilim; yeter ki marşa bastığımda beni yolda bırakmasın, durduk yere motor arıza lambası yakıp beynimi tırmalamasın. Aklımda 2010-2012 kasa Toyota Auris veya o yılların Honda Civic modelleri var ama piyasa uçmuş durumda. Bu paralara sorunsuz, parça sıkıntısı yaşatmayacak, özellikle de şu kronik beyin ve elektrik tesisatı problemleriyle uğraştırmayacak ne alınır?
Genelde şehir içi kullanacağım, arada bir memlekete uzun yola giderim o kadar. Yakıtı üzmesin ama asıl önemlisi sanayideki bu parçayı bulamayız, çıkmacılara bakacağız muhabbetine girmeyeceğim bir araba olması. İlk arabam ne olmalı tavsiyeler verirken lütfen kronik sorunu olmayan, şanzımanı, motoru taş gibi modeller üzerinden gidelim. Şimdiden eyvallah, tecrübeli arkadaşlardan yorum bekliyorum.