Beyler selam, 2012 model 165 bin kilometredeki Volkswagen Polo 1.4 TSI aracımda bir haftadır rölantide saçmalama sorunu yaşıyordum. Işıklarda durunca devir saati kendi kendine inip kalkıyordu, ben de kurum yapmıştır diye düşünüp hafta sonu boğaz kelebeğini söktüm. Balata spreyiyle bir güzel içini dışını temizledim, pırıl pırıl oldu ama geri taktıktan sonra araba iyice sapıttı. Şu an araba rölantide 1500-2000 devir arasında takılı kalıyor, sanki biri sürekli gaza basıyormuş gibi davranıyor. Boğaz kelebeği temizliği sonrası adaptasyon yapılması gerektiğini biliyorum ama ne yaptıysak bir türlü dikiş tutturamadık.
Sanayide tanıdık bir ustaya götürdüm, bilgisayara bağlayıp cihaz üzerinden kalibrasyon denedi ama sistem sürekli hata veriyor. MAP sensörü değerlerine baktık, orada bir anormallik gözükmüyor ama beyin (ECU) bir türlü kelebeğin yeni konumunu hafızaya almıyor. Usta belki içindeki potansiyometre kısmında oksitlenme olmuştur ya da soket dişlileri zarar görmüştür dedi ama temizlik yaparken gayet hassas davrandım. Akü kutup başını söküp 1 saat bekledik, manuel olarak kontağı açıp bekleme yöntemini denedik ama rölanti hala taş gibi yukarda duruyor.
İşin kötüsü yolda giderken bazen EPC ışığı yakıyor ve araç çekişten düşüp korumaya alıyor kendini. Soketleri tekrar söküp balata spreyiyle temizleyip taktım, kablo tesisatında bir kopukluk var mı diye baktım ama görünürde bir şey yok. Bu model araçlarda boğaz kelebeği temizliği sonrası adaptasyon için illa yetkili servise gidip Online ODIS cihazına mı bağlatmak gerekiyor? Daha önce başına gelen, bu lanet rölanti valfi veya kelebek sorununun çözümünü bilen varsa bir akıl versin, arabadan soğudum yemin ederim.