2015 model 180 bin kilometredeki Renault Megane 3 aracımın üzerindeki lastikler artık iyice taş gibi oldu, fren mesafesi hissedilir derecede uzadı. Geçen gün otobanda giderken aniden ABS sensörü ışığı yaktı, sağa çektim baktım lastiğin birinde bariz bir balon oluşmuş. Hemen sanayinin yolunu tuttum, usta balataları ve diskleri kontrol ederken lastiklerin miadının dolduğunu, bu halde rot ayarının bile sağlıklı tutmayacağını söyledi. Sıfır lastik fiyatları malum almış başını gitmiş, bütçeyi de geçen ay fren merkezi ve disk değişimiyle epey zorladık. Hal böyle olunca aklıma şu soru takıldı: Çıkma lastik alınır mı nelere dikkat edilmeli?
İnternette ve çevredeki lastikçilerde diş derinliği fena durmayan ama 3-4 senelik lastikler denk geliyor. Bu lastikleri alırsam ESP sisteminde bir dengesizlik yaratır mı ya da janta takınca balans tutmama gibi bir dert çıkarır mı emin olamadım. Bazı ustalar yanak kısmındaki kılcal çatlakların çok tehlikeli olduğunu, içeriye su kaçırıp telleri oksitlendirebileceğini söylüyor. Bir de bu DOT kodu muhabbeti var, kaç yılına kadar olanları güvenli kabul etmeliyiz? Arabanın ağır bakımlarını yeni yaptırdım, sigorta panelinden tutun da yakıt pompasına kadar her şeyi elden geçirdik ama şu lastik işi kafamı çok kurcalıyor.
Özellikle çıkma lastik takıp pişman olan ya da şuna bakmadan sakın alma diyen tecrübeli birileri varsa fikirlerini bekliyorum. Lastikçilerin abi bu sadece bir sezon kullanıldı dediği mallara güvenip yüksek hızlara çıkmak ne kadar mantıklı? Yarın bir gün yüksek hızda tel kırması yapsa veya yanaklardan yarılsa başımıza büyük iş açarız. Tecrübelerinizi ve teknik tavsiyelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.